Națiunile Unite: Uciderea jurnalistei palestiniene Shireen Abu Akleh, „potențială crimă de război”

DE Elena Andrei | Actualizat: 12.05.2022 - 20:33
ONU: Uciderea jurnalistei palestiniene Shireen Abu Akleh, „potențială crimă de război”/foto: aa.com.tr
ONU: Uciderea jurnalistei palestiniene Shireen Abu Akleh, „potențială crimă de război”/foto: aa.com.tr

Raportorul ONU pentru Palestina, Francesca Albanese, a declarat pentru Agenția Anadolu că această crimă constituie o „încălcare gravă a dreptului internațional umanitar și este potențial o crimă de război conform Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale”.

SHARE

Francesca Albanese a subliniiat că „moartea tragică a lui Shireen Abu Akleh este încă un atac grav la adresa jurnalismului și a libertății de exprimare, a dreptului la viață și la siguranță în teritoriile palestiniene ocupate”.

„Uciderea lui Abu Akleh trebuie investigată amănunțit, într-o manieră transparentă, riguroasă și independentă”, a adăugat ea.

Raportorul special al ONU a cerut, de asemenea, încetarea violențelor din teritoriile palestiniene ocupate, afirmând că „este momentul potrivit pentru a cere ca ocupația ilegală a Palestinei să fie desființată”.

Proeminenta jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh s-a numărat printre reporterii prezenți  în orașul Jenin din Cisiordania ocupată pentru a acoperi un raid militar israelian înainte de a fi împușcată de o forță israeliană, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății.

Un coleg a lui Shireen, rănit și el, a povestit Agenției Anadolu ultimele momente înainte ca jurnalista să fie ucisă în timp ce acopereau un raid al armatei israeliene.

Shireen Abu Akleh era însoțită de o echipă a rețelei Al-Jazeera din Qatar, inclusiv de producătorul Ali Al-Samoudi, care sosise mai devreme.

Citește și

BREAKING NEWS Sentință definitivă în Dosarul Colectiv: Piedone, 4 ani de închisoare cu executare

Patronii Colectiv, condamnați definitiv la un total de peste 25 de ani de închisoare cu executare

Pentru a evita să fie luați la țintă din greșeală, ei și ceilalți jurnaliști, purtând însemnele presei,  s-au așezat într-o zonă vizibilă forțelor israeliene, astfel încât soldații să cunoască locația lor.

La sosirea lui Shireen, forțele israeliene au tras primul glonț spre ei, care nu a lovit pe nimeni, a povestit Al-Samoudi. Al doilea glonț l-a lovit în umăr, iar colega a strigat: „Ali a fost rănit”.

Al treilea glonț a fost cartușul mortal care a lovit-o în față, ucigând-o, a spus Al-Samoudi.

Autoritatea Palestiniană nu va transfera glonțul care a ucis-o pe Sheerin Abu Akleh pentru o analiză balistică în Israel, în ciuda solicitării pentru o anchetă comună a incidentului.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat joi că autoritățile israeliene sunt „pe deplin responsabile” pentru uciderea reporterului veteran al Al Jazeera, Shireen Abu Akleh.

„Am respins ancheta comună cu autoritățile de ocupație israeliene pentru că ei au comis crima și pentru că nu avem încredere în ei”, a declarat Abbas în timpul unei ceremonii comemorative oficiale pentru Abu Akleh la Ramallah.

El a adăugat că Autoritatea Palestiniană „va merge imediat la Curtea Penală Internațională pentru a-i urmări pe criminali”.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te