Olanda va asambla un Patriot pentru Ucraina pe „model” Ikea. România ar trebui să dea componente

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.05.2024 - 08:18
Olanda va asambla un Patriot pentru Ucraina pe principiul Ikea - Foto: defence-ua.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Olanda va asambla un Patriot pentru Ucraina pe „model” Ikea. România ar trebui să dea componente, dacă nu a vrut să dea unul întreg

SHARE

Olanda va asambla un Patriot pentru Ucraina pe „model” Ikea. România ar trebui să dea componente în vederea asamblării unui sistem antiaerian Patriot.

Președintele Ucrainei declară de ceva timp că mai are nevoie de 7 sisteme Patriot, două numai pentru Harkov, acolo unde se desfășoară ofensiva brutală a Rusiei.

În ciuda intervențiilor de la nivel înalt, multe țări care au comandat și plătit acest sistem nu vor să se lipsească de nicio baterie. Nu este vorba doar de România.

Olanda va asambla un Patriot pentru Ucraina pe „model” Ikea

Ministerul olandez al Apărării conduce o inițiativa pentru „furnizarea comună a sistemului Patriot pentru Ucraina”. Departamentul își propune să „colecteze” rapid și în strânsă cooperare cu mai mulți parteneri componentele unui sistem antiaerian pentru Forțele de Apărare ale Ucrainei.

„Olanda va furniza principalele componente și piese din stocul său și invită țările europene să adauge componente din propriile lor depozite”, se arată în comunicat, potrivit defence-ua.com

Ministerul Apărării a remarcat că a stabilit deja care țări pot fi implicate în acest plan și au componente și muniții suplimentare pentru Patriot.

Sistemul de apărare aeriană cerut de Ucraina va fi literalmente „asamblat într-un depozit” de către forțele mai multor țări care transferă lansator, muniție, alte piese de schimb etc.

„Negociem cu partenerii pentru a crea sistemul Patriot, inclusiv instruirea echipajelor ucrainene. Datorită propunerii noastre și consultărilor cu țările partenere care furnizează mai multe componente și muniție cheie, putem oferi Ucrainei cel puțin un sistem complet operațional în scurt timp”, a comunicat Departamentul de apărare al Olandei.

În aprilie, Ministerul German al Apărării a anunțat transferul urgent al unui alt sistem de apărare aeriană Patriot în Ucraina, iar acest lucru ar fi trebuit să fie un imbold pentru alții să doneze acest sistem foarte eficient împotriva rachetelor balistice ale Rusiei.

România ar trebui să dea componente

Germania a fost și rămâne cel mai mare operator Patriot din Europa. Chiar și după ce au predat efectiv trei baterii din 12, mai au 9, dar asta înseamnă că Berlinul a predat deja 25%.

Următoarea țară din segmentul european al NATO cu un număr mare de sisteme Patriot Grecia. Are șase baterii, dar în versiunea PAC-2, care nu poate intercepta ținte balistice.

Citește și: Iohannis joacă tare: Ce condiții pune Occidentului ca să cedeze Ucrainei un sistem Patriot?

În martie 2024, Atena s-a oferit să transfere Ucrainei sistemul rusesc S-300.

Următoarea ca număr de baterii în țările UE este România, care a primit relativ recent până la 4 baterii și se așteaptă la încă trei. În ciuda intervenției chiar a președintelui american Joe Biden, Bucureștiul este puțin probabil să renunțe la măcar unul.

Polonia va lua în considerare posibilitatea de a da rachete pentru sistemele sovietice de apărare aeriană ale Ucrainei.

Citește și: VIDEO Interviu cu Fabrice Fontanier de la Collins Aerospace, parte a grupului care produce Patriot

Olanda are trei baterii, dar șeful Statului Major al Olandei, Otto Eichelsheim, a anunțat recent că armata olandeză trebuie să consolideze apărarea antiaeriană, iar trei sisteme Patriot nu sunt suficiente.

Acestea fiind circumstanțele, Olanda a avut ideea de a asambla un sistem din donații de componente din partea țărilor partenere care au mai multe sisteme.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te