Vestul riscă un război nuclear cu China sau Rusia. Pericol, mai mare ca în timpul „Războiului Rece”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.07.2022 - 13:50
Rachetă a Moscovei capabilă să transporte încărcătură nucleară/Foto: Profimedia Images

Occidentul riscă inițierea unui conflict nuclear cu China sau Rusia din cauza „întreruperii comunicării” cu cele două țări, a avertizat consilierul pentru securitate națională al Marii Britanii, Sir Stephen Lovegrove, scrie „The Guardian”.

SHARE

În vârstă de 55 de ani, Lovegrove a spus că erodarea canalelor de comunicare informală a crescut șansele de escaladare accidentală în război.  

Într-un discurs la Washington, la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, el a apreciat că deteriorarea comunicării cu China și Rusia a creat un risc mai mare de „escaladare rapidă spre conflictul strategic”.  

„În timpul Războiului Rece, am beneficiat de o serie de negocieri și dialoguri care ne-au îmbunătățit înțelegerea doctrinei și capacităților sovietice și invers. Acest lucru ne-a oferit amândurora un nivel mai ridicat de încredere că nu ne vom calcula greșit drumul către războiul nuclear.  Astăzi, nu avem același dialog cu cei care ne pot amenința în viitor – în special cu China. Aici, Regatul Unit sprijină cu fermitate discuțiile propuse de președintele Biden cu China ca un pas important”, a spus Lovegrove.   

Citește și: VIDEO/FOTO Cum se apără Taiwanul de China: Hangare subterane pentru avioane de luptă

Joe Biden, președintele SUA, este de așteptat să aibă joi o convorbire telefonică cu președintele Chinei, Xi Jinping – prima lor conversație din martie – în încercarea de a atenua tensiunile din Taiwan.  

Trupele taiwaneze fac exerciții de luptă împotriva unei invazii, pe măsură ce tensiunile cu Beijingul s-au intensificat din cauza planurilor lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților SUA, de a vizita insula autonomă.  

China insistă că Taiwan, care are propriul guvern ales democratic, este teritoriul său suveran și este hotărâtă să reunifice insula, prin forță, dacă este necesar.  

Anul trecut, Beijingul a testat o rachetă hipersonică care a înconjurat globul înainte de a lovi o țintă. China, Rusia și SUA dezvoltă și rachete hipersonice care călătoresc cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul și pot manevra în aer.  

Lovegrove a lăudat decizia Casei Albe de a se reangaja în dialog cu China, dar a subliniat și riscurile progreselor tehnologice.  

„Avem îngrijorări clare cu privire la modernizarea nucleară a Chinei, program care va crește atât numărul, cât și tipurile de sisteme de arme nucleare din arsenalul său”, a spus el.  

Rusia a devenit prima țară care a folosit sisteme hipersonice în timpul unui război, când Moscova și-a desfășurat rachetele Kinzhal în Ucraina. Kremlinul susține că rachetele sunt capabile să transporte focoase nucleare.  

Citește și: VIDEO Un nou mesaj incendiar pentru China: SUA aruncă în aer încă o navă de război

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, a declarat, într-un discurs la începutul acestei luni, că sprijinul occidental pentru Ucraina a declanșat cea mai gravă criză în relațiile dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962.  

În ciuda riscurilor crescute, Lovegrove a spus că o mare parte din arhitectura existentă rămâne „vitală”, cum ar fi Convenția privind armele chimice și Convenția privind armele biologice și cu toxine și Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare.

Cu toate acestea, el a adăugat că realitatea este „că structurile actuale singure nu vor oferi ceea ce avem nevoie pentru a realiza un sistem modern de control al armelor”.  

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te