Franța și Marea Britanie anunță un pact nuclear de descurajare pentru protejarea Europei. Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron vor oficializa joi, în cadrul unui summit bilateral, o nouă relație strategică în domeniul apărării, care include primul angajament comun de coordonare a arsenalelor nucleare în cazul unei amenințări grave la adresa Europei, scrie The New York Times.
NY Times. Starmer și Macron anunță un pact nuclear pentru protejarea Europei
Potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit, pactul prevede că „nu există nicio amenințare extremă la adresa Europei care să nu determine o reacție din partea ambelor națiuni”.
Acordul este văzut de experți drept un pas simbolic, dar important către o eventuală garanție europeană de protecție nucleară, într-un context global din ce în ce mai instabil.
Vizita de stat a președintelui Macron în Marea Britanie se încheie joi cu o vizită la o bază militară britanică de lângă Londra, unde cei doi lideri vor participa la o videoconferință cu ceilalți membri ai „coaliției celor dispuși”, formată pentru a susține Ucraina în fața invaziei ruse.
Citește și: Cum ar arăta un posibil război nuclear între Europa și Rusia. Ce țări din UE au arme nucleare
Starmer și Macron își reafirmă astfel sprijinul pentru Kiev, în contextul în care sprijinul militar din partea SUA a devenit incert după revenirea pe scena politică a lui Donald Trump.
Sursa foto: Profimedia images
Mai multe țări europene ezită să promită echipamente militare esențiale, iar promisiunea unei încetări a focului între Rusia și Ucraina făcută de fostul președinte american nu s-a concretizat până în prezent.
Reducerea migrației ilegale
Pe agenda summitului figurează și un posibil acord privind reducerea migrației ilegale, în special a traversărilor periculoase ale Canalului Mânecii în bărci improvizate. Cei doi lideri discută de luni de zile o soluție comună pentru combaterea rețelelor de traficanți care operează de pe plajele din nordul Franței.
Citește și: Cursa înarmării nucleare: 12.241 bombe distrugătoare și numărul crește. SUA și Rusia, lideri
Guvernul Starmer este sub presiune din partea opoziției și a opiniei publice pentru a reduce numărul migranților ilegali, fără a încălca obligațiile umanitare. În Parlamentul britanic, liderul Reform U.K., Nigel Farage, l-a atacat pe premier pentru presupusa slăbiciune în fața Franței.
„Soluția domnului Farage a fost să distrugă totul și să pretindă că așa se rezolvă lucrurile, să arate cu degetul spre vecinii săi și apoi să se aștepte ca aceștia să colaboreze cu noi”, i-a replicat Starmer.
„El nu are niciun interes să rezolve problema, pentru că vrea să o exploateze și să profite de ea”, a adăugat acesta.
Citește și: Taiwanul se pregătește de război cu China. Beijingul reacționează: „Nu veți rezista sabiei noastre”
Marea Britanie, în afara sistemului european de migrație
Situația migrației a fost complicată după Brexit, când Marea Britanie a pierdut accesul la sistemele europene de relocalizare a solicitanților de azil și la baza de date biometrică a UE, folosită pentru verificarea identității migranților.
Tentativele Londrei de a semna acorduri bilaterale de returnare cu state membre UE au eșuat, din cauza refuzului Bruxelles-ului de a permite negocieri separate pe această temă.
De zeci de ani, Europa s-a bazat pe umbrela nucleară americană oferită prin NATO. În prezent, doar Marea Britanie și Franța dețin arme nucleare în cadrul Uniunii Europene și al continentului.
În condițiile în care SUA ar putea reduce implicarea în apărarea europeană, noul acord franco-britanic este interpretat ca un prim pas către o capacitate de descurajare autonomă a Europei.