Grupul de experți al Institutului Internațional pentru Studii Strategice estimează că Europa ar trebuie să dea între 226 și 344 de miliarde de dolari pentru a se dota sistemele și platformele de arme convenționale retrase de partea americană. Pe parcursul unui ciclu de viață de 25 de ani, inclusiv costurile de întreținere, această cifră ar putea crește la peste 1 trilion de dolari, potrivit raportului.
În acest moment, în România sunt dislocați, în total, peste 1.700 de militari ai SUA, în principal la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii, precizează MApN.
Citește și: Negocieri de pace de fațadă. Putin va continua războiul din Ucraina. Miza: 5.000.000 de ruși
Nota de plată pentru UE dacă militarii SUA pleacă din Europa: 344.000.000.000$
Înlocuirea trupelor americane staționate în Europa și a celor care ar fi așteptate să contribuie la planurile de apărare ale NATO într-un conflict ar costa 12,3 miliarde de dolari anual, se arată în raport. Studiul a analizat implicațiile unei pivotări la scară largă a Pentagonului către Asia în 2025, care ar elimina majoritatea activelor militare americane din Europa. Aproximativ 80.000 de soldați americani operează acum pe întreg continentul, precizaează Stars and Stripes..
„Într-un astfel de scenariu, s-ar putea să nu existe prea mult timp pentru a ne pregăti pentru o amenințare rusească la adresa teritoriului aliat”, se arată în raport, adăugând că Europa s-ar confrunta cu o „fereastră de vulnerabilitate” considerabilă pe termen scurt fără sprijinul american.
Citește și: SUA mai trimite în Ucraina armament de 500.000.000$
Pentagonul se concetrează pe China
Raportul vine pe fondul incertitudinii cu privire la viitorul rol al SUA în apărarea europeană și la nivelul implicării continue a Americii în NATO. Președintele Donald Trump nu și-a prezentat viziunea pentru misiunea Comandamentului European al SUA, deși mai mulți oficiali de rang înalt ai Pentagonului au declarat că Europa trebuie să se pregătească să se ocupe singură de apărarea convențională.
Departamentul Apărării a declarat că revizuiește postura forțelor globale, dar nu a anunțat niciun plan pentru o retragere amplă din Europa în acest an, în conformitate cu scenariul raportului. Dar se așteaptă ca, în timp ce Statele Unite să continue să asigure descurajarea nucleară a NATO, țările europene să fie nevoite să își asume responsabilitatea principală pentru forțele convenționale, astfel încât Pentagonul să se poată concentra pe contracararea creșterii numărului de forțe militare ale Chinei.