Norvegia trimite doar șase F-16 în Ucraina. Kievul se plânge că România le-a luat pe cele mai bune

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.07.2024 - 08:01
Norvegia trimite doar șase F-16 în Ucraina. Kievul se plânge că România le-a luat pe cele mai bune - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Norvegia trimite doar șase F-16 în Ucraina. Kievul se plânge că România le-a luat pe cele mai bune. Norvegia a anunțat pentru prima dată numărul de F-16 care vor fi transferate în Ucraina, iar numărul acestora este mult mai mic decât estimările neoficiale.

SHARE

Norvegia trimite doar șase F-16 în Ucraina. Kievul se plânge că România le-a luat pe cele mai bune.

Forțele aeriene ale Ucrainei vor primi șase avioane de luptă F-16 din Norvegia, după cum a anunțat premierul Jonas Gahr Støre. El a mai adăugat că livrarea aeronavelor va începe în 2024.

Astfel, Norvegia, care a dezafectat toate avioanele F-16 încă din 2022, a devenit cel mai mic donator al acestor aeronave pentru Ucraina. De exemplu, Danemarca transferă 19 avioane, Belgia - 30, Olanda - 24.

Norvegia trimite doar șase F-16 în Ucraina. Kievul se plânge că România le-a luat pe cele mai bune

Norvegia nu a anunțat niciodată oficial câte aeronave pot fi transferate. Estimările neoficiale au inclus cifre de până la 22 de F-16.

Dar apoi s-a constatat că nu toate acestea sunt reparabile și unele vor fi mai potrivite pentru piese de schimb decât pentru luptă.

În august 2023, Jonas Gahr Støre a remarcat că probabil ar fi vorba despre mai puțin de zece de avioane F-16.

În aprilie 2024, ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide, a păstrat în continuare secret numărul exact de F-16 pentru Ucraina, confirmând că doar unele dintre aeronavele disponibile sunt în stare de luptă, iar unele sunt deja „fuselaje” care pot fi folosite doar pentru reparații la alte aeronave, potrivit Defense Express.

Norvegia a anunțat oficial în ianuarie 2024 doar transferul a două F-16 pentru antrenarea piloților ucraineni, care urmau să fie dislocate la baza aeriană daneză Skrydstrup în acestui an.

Citește și: Avioanele de vânătoare F-16 au început să se îndrepte spre Ucraina. Cum vor ajuta armata

Și faptul că din 22 de aeronave presupuse disponibile în Norvegia, doar șase sunt în stare de luptă, iar încă două au fost folosite doar pentru antrenament, este normal, având în vedere că au fost scoase din funcțiune în urmă cu doi ani, iar din 2022, existau doar 57 de avioane în diverse stadii de degradare.

Dar din acest număr, 32 de avioane de vânătoare second hand au fost cumpărate de România în urma negocierilor care au durat aproape un an până în noiembrie 2022.

Citește și: SUA împrumută Polonia cu 2.000.000.000 $ ca să-i cumpere avioanele F-35 și tancurile Abrams

„Și, bineînțeles, Bucureștiul a selectat imediat cele mai bune și mai proaspete aeronave”, scrie Defense Express.

12 avioane F-16 au fost revendicate de compania privată Draken International, care este angajată în pregătirea piloților și, prin urmare, aeronavele sunt demilitarizate. De altfel, acest acord a fost anulat.

Până la urmă, Ucraina trebuie să se mulțumească doar cu șase avioane, dar în stare de luptă. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te