Noi manifestații împotriva puterii islamiste din Iran

DE Alexandru Pop | 15.10.2022 - 19:06
În Iran, protestele violente continuă din momentul în care Mahsa Amini a fost ucisă pentru că nu ar fi respectat codul vestimentar strict din Republica Islamică - Foto: Profimedia Images

Iranienii au ieşit din nou în stradă sâmbătă pentru a manifesta împotriva puterii, la o lună de la începutul mişcării de protest declanşată de moartea tinerei Mahsa Amini şi reprimată în sânge, conform unor media şi ONG-uri.

SHARE

Mahsa Amini, kurdă iraniană de 22 de ani, a murit la 16 septembrie, la trei zile după arestarea sa de către poliţia moravurilor la Teheran, pentru că, potrivit acesteia, a încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, care prevede în special purtarea vălului de către femei.

Autorităţile iraniene afirmă că tânăra a murit în urma unei boli, şi nu a "loviturilor", conform unui raport medical respins de tatăl său. Potrivit vărului său, ea a murit în urma unei "lovituri puternice în cap".

De atunci, numeroase tinere s-au aflat în fruntea manifestaţiilor, strigând sloganuri antiguvernamentale, dându-şi jos şi arzându-şi vălul şi înfruntând forţele de securitate în stradă.

Citește și: S-a aflat primul salariu al Andreei Marin. Îmi ajungea doar de un sacou. La "Surprize" primeam puțin

"Molahii trebuie să plece!", au scandat sâmbătă femei fără hijab la Colegiul Tehnic şi Profesional Shariati din Teheran, înregistrarea cu ele fiind intensiv distribuită online, anunță AFP, citată de Agerpres.

La vest de Teheran, manifestanţii au aruncat cu proiectile asupra forţelor de securitate, în apropierea unei intersecţii importante în oraşul Hamedan, conform unor imagini verificate de AFP.

În ciuda perturbării internetului şi a blocării de către autorităţi a reţelelor Instagram şi WhatsApp, iranienii s-au adunat sâmbătă pe străzile din Ardabil, în nord-vestul ţării, conform unor video-uri distribuite pe Twitter.

Citește și: 24 de persoane trimise în judecată de DIICOT pentru trafic de droguri și pentru spălare de bani

Mai mulţi comercianţi au intrat în grevă la Saghez, oraşul de unde era Mahsa Amini, în provincia Kurdistan (nord-vest), şi la Mahabad (nord), conform site-ului 1500tasvir, care contabilizează încălcările asupra drepturilor omului.

Tinerii au manifestat de asemenea şi în universităţile din Teheran, Ispahan (sud) şi Kermanshah (nord-est), conform unor imagini distribuite online.

Manifestanţii răspund la un apel al unor activişti pentru proteste masive sub sloganul 'Începutul sfârşitului!", care face referire la căderea puterii.

Aceşti militanţi i-au încurajat pe iranieni să manifesteze în locuri unde forţele de securitate nu sunt prezente şi să scandeze 'Moarte dictatorului', cu referire la ghidul suprem Ali Khamenei.

În faţa acestor manifestaţii, Consiliul islamic de coordonare a dezvoltării, un organism oficial, a făcut apel la iranieni să îşi exprime în moschei, după rugăciunea de sâmbătă seară, "furia împotriva revoltaţilor şi răzvrătirii".

Mişcarea de contestare, intrată în a cincea săptămână, a declanşat manifestaţii de solidaritate în străinătate, iar represiunea, care a făcut peste 100 de morţi, conform unor ONG-uri, a fost condamnată de comunitatea internaţională.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te