Nicolas Maduro susține că a dejucat un „complot CIA” de a-l asasina. Trei americani, arestați

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.09.2024 - 18:28
Nicolas Maduro susține că a dejucat un „complot CIA” de a-l asasina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Nicolas Maduro susține că a dejucat un „complot CIA” de a-l asasina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Arme confiscate ca parte a unui „complot CIA” - Foto: Profimedia Images
Arme confiscate ca parte a unui „complot CIA” - Foto: Profimedia Images

Nicolas Maduro susține că a dejucat un „complot CIA” de a-l asasina. Trei americani, arestați. Venezuela spune că a reținut șase străini, pe baza unui presupus complot al CIA de „destabilizare” a țării prin asasinarea președintelui.

SHARE

Nicolas Maduro susține că a dejucat un „complot CIA” de a-l asasina. Trei americani, arestați.

Ministrul de Interne al Venezuelei, Diosdado Cabello, a declarat că un complot condus de CIA avea ca scop uciderea liderului țării, Nicolas Maduro.

Departamentul de Stat al SUA a respins afirmația ca fiind „categoric falsă”.

Acuzația vine în timp ce opoziția Venezuelei, mai mulți lideri din America Latină și Statele Unite refuză să recunoască victoria electorală disputată a lui Maduro, care a fost urmată de proteste în timpul cărora mii de oameni au fost arestați și s-au înregistrat și decese ca urmare a represiunii brutale.

Nicolas Maduro susține că a dejucat un „complot CIA” de a-l asasina. Trei americani, arestați

La o conferință de presă sâmbătă, Cabello a identificat un presupus ofițer al US Navy ca fiind Wilbert Castaneda, despre care a susținut că este liderul operațiunii.

Ministrul a numit alți doi americani reținuți: David Estrella și Aaron Barrett Logan.

CNN a raportat la începutul acestei luni că Castaneda a fost reținut la Caracas în august. La acea vreme, autoritățile americane susținând că este un marinar care a călătorit în Venezuela.

Săptămâna trecută, procurorul general venezuelean Tarek William Saab a declarat pentru CNN că marinarul era un cetățean mexicano-american care era investigat pentru că a intrat în țară fără documente adecvate, potrivit cnnespanol.cnn.com.

Cabello a spus că, pe lângă americani, au fost arestați doi cetățeni spanioli — José María Basoa Valdovinos și Andrés Martínez Adasme — și un cetățean ceh, Jan Darmovzal. Autoritățile venezuelene au confiscat și 400 de puști americane legate de presupusul complot, a spus el.

Arme confiscate ca parte a unui „complot CIA” 

„CIA este în fruntea acestei operațiuni”, a spus Cabello la conferința de presă, susținând că și Centrul Național de Informații din Spania a fost implicat. „Asta nu ne surprinde deloc”, a spus el.

El a susținut că operațiunea avea „obiective foarte clare de asasinare a președintelui Nicolas Maduro” și a altor politicieni venezueleni de rang înalt, inclusiv el și vicepreședintele.

Citește și: VIDEO Putin și-a trimis mercenarii în Venezuela, să-l apere pe Maduro. Zelenski: „Vor aduce moarte”

Departamentul de Stat al SUA a negat afirmațiile. Un purtător de cuvânt a confirmat sâmbătă că un membru al armatei americane a fost arestat în Venezuela și că departamentul era informat de „rapoarte neconfirmate despre încă doi cetățeni americani reținuți” în țară.

„Orice pretenție privind implicarea Statelor Unite într-un complot de înlăturare a lui Maduro este categoric falsă”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Statele Unite continuă să susțină o soluție democratică la criza politică din Venezuela”.

Citește și: Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei, a mutat Crăciunul în octombrie. E fost şofer de autobuz

Departamentul de Stat caută informații suplimentare, a spus purtătorul de cuvânt.

O sursă de la Ministerul de Externe al Spaniei a declarat pentru Reuters că cere Venezuelei mai multe informații.

„Ambasada Spaniei a trimis o notă verbală Guvernului venezuelean în care cere accesul la cetățenii reținuți pentru a le verifica identitățile și naționalitatea și pentru a afla de ce anume sunt acuzați”, a declarat sursa pentru Reuters, vorbind sub rezerva anonimatului.

Între timp, surse din Ministerul spaniol de Externe au declarat pentru CNN că „Spania neagă și respinge orice sugestie că ar fi implicată într-o operațiune de destabilizare a politicii în Venezuela. Guvernul a confirmat că cei arestați nu fac parte din CNI sau din niciun alt organism de stat. Spania apără o soluție democratică și pașnică a situației din Venezuela.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te