Netanyahu s-a întâlnit în secret cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite. Iran, tema discuției

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.11.2020 - 21:28
sursă wsj

Mai mulți oficiali israelieni și saudiți au confirmat luni întâlnirea prim-ministrului israelian Benjamin Netaniahu cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, în orașul saudit Neom, duminică seara.

SHARE

La întâlnire, care a avut loc duminică, a participat, de asemenea, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, într-o demonstrație de unitate - în special în fața Iranului - înainte ca prezumtivul președinte ales Joe Biden să intre în funcție în ianuarie.

Premierul Benjamin Netaniahu și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au discutat despre Iran și despre normalizarea relațiilor dintre cele două țări, Israel și Arabia Saudită, fără să se semneze acorduri, a declarat un oficial saudit pentru Wall Street Journal, sugerându-se că Bin Salman nu a avut nicio obiecție față de dezvăluirea întâlnirii.


Cu toate acestea, ministrul saudit de Externe, Faisal bin Farhan Al Saud, a negat luni după-amiază întâlnirea dintre Netaniahu și bin Salman, scriind pe Twitter că „nu a avut loc o astfel de întâlnire”.

Alți oficiali saudiți au confirmat că întâlnirea a durat câteva ore și a acoperit Iranul și alte subiecte, inclusiv probabilitatea ca Arabia Saudită să urmeze Emiratelor Arabe Unite și Bahrain în normalizarea relațiilor cu Israelul. Dar nu s-a convenit nicio acțiune de fond.

Întâlnirea a fost ținută în secret până când avionul premierului israelian a aterizat în orașul vestic saudit Neom duminică seara, 22 noiembrie, pentru o întâlnire în premieră cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman și secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Evenimentul este considerat a fi prima întâlnire oficială la nivel înalt israeliano-saudită după mulți ani de relații secrete între cele două țări.

Avionul privat cu care a plecat Benjamin Netaniahu s-a întors în Israel cinci ore mai târziu.

Întâlnirea dintre Mike Pompeo și prințul saudit a fost anunțată la nivel oficial, dar „surpriza” a fost sosirea lui Netanyahu.

Acesta a fost însoțit de directorul Mossad, Yossi Cohen.

Biroul primului ministru nu a confirmat și nici nu a negat că întâlnirea a avut loc.

Emiratele Arabe Unite și Bahrain, care luna trecută au stabilit relații normale cu Israelul, încurajate de Administrația Trump, împărtășesc profunda îngrijorare cu privire la posibilele intenții ale noului președinte american, Joe Biden, de a alege o apropiere față de regimul de la Teheran. 

La fel și Arabia Saudită, care a rămas până acum în afara pactelor de normalizare, menținând în același timp o strânsă cooperare de securitate cu statul evreu.

Locul de desfășurare al întâlnirii trilaterale este foarte drag prințului moștenitor.

Neom va fi un centru al inovației, în care Riyadh a vărsat 500 de miliarde de dolari, fiind o metropolă inteligentă, futuristă, ecologică, cu inovații techno (taxiuri zburătoare și o lună artificială) și un pod către Egipt și Iordania.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te