VIDEO SUA ar urma să trimită avioane F-16 și rachete „Patriot” în Ucraina. Culisele negocierilor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.09.2022 - 15:47

Ucraina a încetat să mai ceară în mod public arme americane de ultimă generație, cum ar fi sistemele de apărare aeriană Patriot, avioanele de luptă F-16 și dronele Grey Eagle. În culise, discuțiile despre armele care ar putea schimba soarta războiului continuă. 

SHARE

Ambele părți discută dacă să trimită cele trei tipuri de arme pe măsură ce se încheie acorduri de finanțare pe termen lung, potrivit consilierilor guvernului ucrainean, oficialilor Pentagonului și directorilor din industria de apărare.

Președintele Volodimir Zelenski nu a făcut apel la guvernele occidentale pentru armele de care țara sa are nevoie pentru a respinge invadatorii ruși și a cerut mai multă artilerie, lansatoare de rachete și arme de precizie, pe care SUA și aliații occidentali le-au furnizat în cele din urmă în număr mare în această vară.

În ultimele săptămâni, s-a trecut de la apelurile puternice pentru furnizarea de armament destinat apărării antiaeriane și avioane de luptă, la negocieri mai discrete. Temperarea tonului a fost impusă de consilierii lui Zelenski, atât la Kiev, cât și în discuțiile cu interlocutorii- cheie din Washington, împreună cu sfaturi prietenoase din partea administrației Biden însăși, care a încurajat Kievul să se concentreze mai atent asupra a ceea ce are nevoie acum pentru a împinge forțele ruse din din estul și sudul Ucrainei.

Trecerea de la o discuții publice la unele private a survenit pe măsură ce consilierii au devenit îngrijorați de faptul că cererile de arme de ultimă generație au distras atenția de la nevoile imediate de pe câmpul de luptă al Kievului.

 

Timp de luni de zile după invazia pe scară largă a Rusiei, de la sfârșitul lunii februarie, liderii ucraineni au cerut sisteme Patriot și alte tehnologii de ultimă generație, punându-le în fruntea listelor de dorințe trimise la Washington și difuzate în presă. 

Citește și: VIDEO Ucraina va primi bateriile SAM NASAMS împotriva atacurilor aeriene ale rușilor în 60 de zile

Discuțiile despre obținerea de Patriot, F-16 și Grey Eagles la continuă în spetele ușilor, potrivit a trei surse din industrie.

Preocupările nu sunt doar că sistemele de înaltă tehnologie ar fi provocatoare pentru Moscova, ci și că întreținerea complexă ar crea dificultăți Ucrainei în mijlocul războiului.

Există, de asemenea, o problemă de prioritizare: aliații actuali ai NATO vor și ei aceste sisteme. Pe măsură ce mai multe țări din Europa de Est își abandonează aeronavele mai vechi din Rusia sau chiar din epoca sovietică, ele caută ca SUA să înceapă să vândă sau să finanțeze F-16 pentru propria apărare.

Deja, livrarea a 14 avioane F-16 în Slovacia a fost amânată cu un an – până în 2024 – din cauza problemelor legate de lanțul de aprovizionare, iar Taiwanul rămâne în fruntea listei de priorități pentru avioane și piesele lor de schimb.

Unele dintre aceste sisteme mai complexe – inclusiv F-16-urile programate să fie retrase de către Forțele Aeriene ale SUA – „probabil să sosească după încheierea acestui conflict”, a spus un membru al personalului Congresului care cunoaște discuțiile.

În ceea ce privește cererea de baterii de rachete Patriot, SUA au fost de acord să finanțeze vânzarea Sistemului național avansat de rachete suprafață-aer, sau NASAMS, pentru Ucraina. Oficialii avertizează că capacitatea Ucrainei de a se antrena și de a folosi ambele sisteme simultan ar fi limitată, în cel mai bun caz.

Pentagonul a acordat recent un contract de 182 de milioane de dolari Raytheon Technologies, folosind fondurile Inițiativei de Asistență pentru Securitate a Ucrainei, pentru NASAMS. Primele două sisteme vor fi livrate în următoarele două luni, a declarat vineri Pentagonul.

Citește și: Serviciile secrete ale SUA: Putin, umilit de eșecul din Ucraina, ar putea bombarda România

Sistemul Patriot ar fi un impuls semnificativ al capacității ucrainenilor.

Patriot este un sistem sofisticat, cu mai multe misiuni, conceput pentru a doborî avioane, rachete balistice sau de croazieră. Pe lângă Statele Unite, sistemul operează 17 țări, inclusiv România și Polonia.

Este o armă defensivă care i-ar determina pe piloții ruși să „se gândească de două ori” înainte de a ataca forțele ucrainene, a spus Tom Karako, un coleg senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

În comparație cu mijloacele de apărare antiaeriană și antirachetă existente ale Ucrainei, Patriot este un sistem mult mai nou, cu rază mai lungă de acțiune, care ar oferi Kievului o nouă capacitate critică împotriva atacurilor rusești, a spus Karako.

Slovacia a trimis în aprilie Ucrainei un vechi sistem sovietic de apărare antirachetă S-300. NASAMS trimise de SUA pot doborî rachete cu rază scurtă și medie de acțiune.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te