Cum au fost aruncate în aer negocieri de încetare a focului Rusia - Ucraina de ofensiva din Kursk?

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.08.2024 - 08:00
Negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia aruncate în aer de ofensiva din Kursk - Foto: Profimedia Images
Negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia aruncate în aer de ofensiva din Kursk - Foto: Profimedia Images

Cum au fost aruncate în aer negocieri de încetare a focului Rusia - Ucraina de ofensiva din Kursk? Potrivit diplomaților și oficialilor familiarizați cu discuțiile, Ucraina și Rusia urmau să trimită delegații la Doha în această lună pentru a negocia un acord istoric.

SHARE

Potrivit diplomaților și oficialilor familiarizați cu discuțiile, Ucraina și Rusia urmau să trimită delegații la Doha în această lună pentru a negocia un acord istoric de încetare a loviturilor asupra infrastructurii energetice și de putere de ambele părți, ceea ce ar fi însemnat o încetare parțială a focului și ar fi oferit o amânare pentru ambele țări.

Cum au fost aruncate în aer negocieri de încetare a focului între Rusia și Ucraina 

Citește și: VIDEO Bombardiere nucleare rusești la granița NATO. Aliații trimit F-18, Gripen, Typhoon

Dar discuțiile indirecte, în care Qatarul a servit drept mediator și s-a întâlnit separat cu delegațiile ucraineană și rusă, au fost deraiate de incursiunea surprinzătoare a Ucrainei în regiunea Kursk din vestul Rusiei săptămâna trecută, potrivit oficialilor. Posibilul acord și summitul planificat nu au fost raportate anterior.

Timp de mai bine de un an, Rusia a lovit rețeaua electrică a Ucrainei cu un baraj de rachete de croazieră și atacuri cu drone, provocând daune ireparabile centralelor electrice și pene de curent în întreaga țară. Între timp, Ucraina a lovit instalațiile petroliere ale Rusiei prin atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune care au incendiat rafinării, depozite și rezervoare, reducând rafinarea de petrol a Moscovei cu aproximativ 15 % și crescând prețurile la gaze în întreaga lume, scrie Washington Post.

Citește și: Suedia va trimite consilieri militari în Ucraina pentru operarea armamentului transferat

Unii dintre cei implicați în negocieri au sperat că acestea ar putea duce la un acord mai cuprinzător pentru a pune capăt războiului, potrivit oficialilor care, ca și alții, au vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta despre diplomația sensibilă.

Dorința de a se angaja în discuții a semnalat o oarecare schimbare pentru ambele țări, cel puțin pentru o încetare a focului limitată. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul ar lua în considerare o încetare completă a focului numai dacă Rusia și-ar retrage mai întâi toate trupele de pe teritoriul ucrainean, inclusiv Peninsula Crimeea, pe care Rusia a invadat-o și anexat-o în 2014.

Vladimir Putin a cerut ca Ucraina să cedeze mai întâi patru regiuni ucrainene - inclusiv unele teritorii pe care forțele ruse nu le ocupă - pe care Kremlinul le-a declarat ca făcând parte din Rusia.

Oficialii ucraineni și ruși nu s-au mai întâlnit față în față pentru discuții din primele luni ale războiului, când delegații din ambele părți s-au reunit pentru discuții secrete la Istanbul. Aceste negocieri au eșuat în cele din urmă. Ulterior, cele două părți au convenit asupra unui acord privind cerealele care a dus la ridicarea temporară de către Rusia a blocadei navale, permițând Ucrainei să transfere cereale prin Marea Neagră. Și acest acord a eșuat câteva luni mai târziu, când Rusia s-a retras din el. Alte încercări de a stabili coridoare umanitare au eșuat în mare măsură.

Rusia: O escaladare

Un diplomat informat cu privire la discuții a declarat că oficialii ruși și-au amânat întâlnirea cu oficialii qatarioți după incursiunea Ucrainei în vestul Rusiei. Delegația Moscovei a descris-o drept „o escaladare”, a spus diplomatul, adăugând că Kievul nu a avertizat Doha cu privire la ofensiva sa transfrontalieră.

Rusia „nu a anulat discuțiile, ci a spus să ne dea timp”, a spus diplomatul. Deși Ucraina dorea oricum să își trimită delegația la Doha, a spus persoana respectivă, Qatarul a refuzat deoarece nu a considerat benefică o întâlnire unilaterală. Mica țară arabă s-a poziționat ca un mediator puternic în ultimii ani și a găzduit discuțiile în curs de desfășurare menite să pună capăt războiului din Gaza.

Ca răspuns la întrebările The Washington Post, biroul prezidențial ucrainean a afirmat într-o declarație că summitul de la Doha a fost amânat „din cauza situației din Orientul Mijlociu”, dar că acesta va avea loc în format de videoconferință la 22 august, după care Kievul se va consulta cu partenerii săi cu privire la punerea în aplicare a celor discutate.

Kremlinul nu a răspuns la solicitările de a face comentarii

 Casa Albă a refuzat să comenteze pentru acest articol. Administrația Biden a declarat de mult timp că momentul și termenii unui potențial acord de încetare a focului cu Rusia sunt de competența exclusivă a Ucrainei.

Diplomatul informat cu privire la discuții a declarat că Kievul și Moscova și-au semnalat disponibilitatea de a accepta aranjamentul în perioada premergătoare summitului. Dar înalții funcționari de la Kiev aveau așteptări mixte cu privire la succesul negocierilor, unii estimând șansele la 20%, iar alții anticipând perspective chiar mai rele, potrivit a două persoane familiarizate cu discuțiile, chiar dacă asaltul de la Kursk nu ar fi avut loc. Cu toate acestea, discuțiile planificate și potențialul acord - acum în așteptare - cresc miza pentru pariul lui Zelensky.

Unul dintre motivele pentru care oficialii ucraineni s-au îndoit de sinceritatea Rusiei este campania sa extinsă de bombardare a infrastructurii energetice ucrainene în ultimele săptămâni. Mai multe bombardamente ar putea lăsa civilii fără electricitate ore întregi în fiecare zi, în timpul lunilor friguroase de iarnă.

„Avem o singură șansă să trecem peste această iarnă, și anume dacă rușii nu vor lansa noi atacuri asupra rețelei”, a declarat un oficial ucrainean care a fost informat cu privire la discuții.

Mișcarea Kievului de a pătrunde în Rusia, care a ocupat aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a fost menită în parte să ofere Ucrainei mai multe pârghii pentru orice negocieri viitoare, au declarat oficiali ucraineni și occidentali.

Analiștii militari și-au exprimat scepticismul că forțele ucrainene pot menține controlul asupra teritoriului rus. De asemenea, Moscova a continuat să câștige teren în regiunea Donețk din estul Ucrainei și nu a deviat trupe de acolo pentru a apăra noul asalt ucrainean.

Negocieri de pace? Greu de crezut

Cu toate acestea, deși Kievul și-ar fi putut îmbunătăți poziția de negociere viitoare prin acapararea teritoriului, probabilitatea unor negocieri de pace iminente pare diminuată. Putin a promis public săptămâna aceasta că nu își va îndulci poziția privind negocierile din cauza atacului asupra teritoriului rus.

Diplomatul familiarizat cu discuțiile a declarat că, în ultimele două luni, Qatarul a discutat cu Kievul și Moscova despre aranjamentul privind un moratoriu asupra loviturilor energetice. Oficialul a declarat că cele două părți au convenit asupra unui summit la Doha, rămânând de pus la punct doar detalii minore.

„După Kursk, rușii s-au împotrivit”, a declarat o altă persoană familiarizată cu discuțiile.

Un academician rus cu legături strânse cu diplomați ruși de rang înalt a semnalat că Putin nu ar avea chef să încheie o înțelegere după ofensiva de la Kursk.

Academicianul a adăugat că Rusia ar putea fi mai dispusă să ia în considerare un acord privind infrastructura energetică ca modalitate de a atrage Kievul la discuții mai ample privind încetarea focului. În caz contrar, a spus el, Moscova ar putea fi mai puțin motivată, deoarece crede că ar putea provoca mai multe daune infrastructurii energetice ucrainene decât a putut face Kievul rafinăriilor de petrol rusești.

Atacurile Rusiei asupra rețelei energetice ucrainene au fost o tactică brutal de eficientă. Viața de zi cu zi a ucrainenilor care locuiesc departe de linia frontului a fost întreruptă de pene de curent care pot dura ore întregi. De asemenea, întreruperile au afectat grav o economie deja paralizată de război. Unele persoane care s-au mutat în străinătate invocă instabilitatea energetică drept motiv principal.

O iarnă dificilă

Oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care țara va supraviețui iernii dacă bombardamentele Rusiei continuă. Din cauza loviturilor aeriene rusești, Ucraina a pierdut aproximativ nouă gigawați din cei 18 gigawați necesari pentru consumul de vârf din această iarnă - mult prea mult pentru a fi recuperat într-o perioadă scurtă de timp. Oficialii spun că energia electrică ar putea fi limitată la cinci până la șapte ore pe zi - sau mai puțin - în timpul lunilor friguroase.

Ucrainenii au preferat ca un potențial acord pentru stoparea atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice să fie încheiat într-un mod similar cu acordul privind cerealele negociat de Turcia și Organizația Națiunilor Unite în 2022, care a condus la ridicarea temporară de către Rusia a unei blocade navale, permițând Ucrainei să transfere cereale prin Marea Neagră.

Moscova s-a retras apoi din acord anul trecut, susținând că doar 3 % din cereale au ajuns la națiunile cele mai nevoiașe, în ciuda cifrelor ONU care arată că majoritatea exporturilor din acord au ajuns la țările în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, Kievul a continuat să transporte cu succes mărfuri din porturile sale din Marea Neagră, cu sprijinul Ankarei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te