Nave de război iraniene în Atlantic, încărcate cu arme pentru Venezuela (media de stat din Teheran)

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.06.2021 - 23:56
Nave de război iraniene în Oceanul Atlantic la 10 iunie 2021/Foto: Armata iraniană
Bărci de atac la bordul Makran/Foto: Maxar

Un distrugător și o navă de sprijin iraniane navighează acum în Oceanul Atlantic într-o misiune rară, departe de Republica Islamică, a informat joi televiziunea de stat iraniană, fără a oferi destinația finală a navelor.

SHARE

Noua fregată iraniană Sahand și nava Makran au ca destinație Venezuela și Cuba, fiind încărcate cu arme, conform unui acord încheiat în urmă cu un an, potrivit unor oficiali americani, relatează Politico.

Navele au plecat luna trecută din portul iranian Bandar Abbas, a declarat amiralul Habibollah Sayyari, șeful adjunct al Armatei iraniene. El a descris misiunea ca fiind „cea mai lungă și mai provocatoare călătorie a Marinei iraniene până acum”, fără a elabora.

Administrația Biden a cerut, pe canale diplomatice, Venezuelei și Cubei (ca posibilă țară-gazdă a navelor iraniene) să nu permită acostarea acestora, altfel SUA vor lua „măsurile adecvate” pentru a descuraja ceea ce consideră „o amenințare pentru partenerii americani”.

Citește și

Două drone, doborâte înainte să atace o bază cu militari americani în Irak

Din lipsă de motorină, fermierii din Venezuela s-au reîntors la carele cu boi

 

Imagini prin Maxar Technologies din data de 28 aprilie par să arate șapte nave iraniene de atac rapid asociate în mod obișnuit cu Garda Revoluționară paramilitară pe puntea Makran, probabil destinate vânzării către Venezuela, potrivit unui oficial al Pentagonului.

„Livrarea unor astfel de arme ar fi un act provocator și va fi înțeles ca o amenințare pentru partenerii noștri din emisfera vestică", a declarat oficialul pentru Politico.

„Ne rezervăm dreptul de a lua măsurile adecvate în coordonare cu partenerii noștri pentru a descuraja tranzitul sau livrarea unor astfel de arme.”

Rutele de transport către și dinspre Canalul Panama se află în apropierea coastei venezuelene.

Venezuela încearcă să achiziționeze tehnologie de rachete balistice din Iran

Makran ar putea transporta alte echipamente militare care nu se desprind din imagini. Există îngrijorări că Venezuela ar putea încerca să achiziționeze tehnologie de rachete balistice din Iran.

Casa Albă presează Caracas și Havana pe canalele diplomatice să nu permită navelor să acosteze în țările lor.

Oficialii americani au monitorizat progresul navelor în ultimele două săptămâni din Golful Persic, pe coasta de est a Africii, în jurul Capului Bunei Speranțe, și îndreptându-se acum spre nord-vest, prin Atlantic.

Începând de miercuri dimineață, navele finalizaseră mai mult de jumătate din călătoria din Iran către Venezuela fiind la mai mult de 1.000 de mile de Cape Town, Africa de Sud.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, nu a confirmat deplasarea navelor iraniene.

„Comandamentul Sudic are cu siguranță capacitatea de a apăra interesele noastre în acea parte a lumii”, a răspuns el reporterilor.

La începutul acestei luni, un incendiu a scufundat cea mai mare navă de război din Iran, Kharg, de 207 metri, folosită pentru aprovizionarea altor nave din flotă pe mare și efectuarea de exerciții de antrenament.

Oficialii nu au oferit nici o cauză pentru incendiu, declanșat de o serie de explozii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te