Sub amenințarea rusă, NATO cere creșterea cheltuielilor militare. Peste 2% din PIB de fiecare țară

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.02.2023 - 14:27
Armatele NATO participă la exercițiul „Joint Sabre” - Foto: Defense News

Țările NATO ar putea conveni să cheltuiască, începând cu vara aceasta, cel puțin 2% din PIB pentru apărare, o ușoară schimbare față de angajamentul alianței vechi de 10 ani de a „tinde către procentul de 2%”.

SHARE

Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, și miniștrii apărării ai Alianței discut[ despre aceast[ țintă la Bruxelles, timp de două zile, începând de marți, cu scopul de a conveni asupra unei revizuiri până la următorul summit NATO de la Vilnius din iulie, scrie Bloomberg.

Țările NATO s-au angajat să cheltuiască mai mult pentru apărare după invadarea Ucrainei de către Rusia, anul trecut, dar multe națiuni - inclusiv Luxemburg, Canada și Italia - se luptă încă să respecte vechiul plan. Acest lucru îngreunează NATO să se consolideze în mod semnificativ, în special din perspectiva războiului cu Rusia, ceea ce îi poate determina pe aliați să fie de acord cu un plafon de 2%, spun o serie de oficialii și diplomați. 

Dificultăți economice

Ținta ar putea fi dificilă, mai ales că economiile suferă din cauza prețurilor ridicate la alimente și energie.

 „Dacă Stoltenberg ar reuși să obțină un plafon de 2%, ar fi, din punct de vedere politic, un proces semnificativ”, a declarat Heinrich Brauss , un membru asociat senior la Consiliul German pentru Relații Externe și fost secretar general adjunct al NATO pentru politica de apărare, din 2013 până în 2018. „În realitate, ar însemna că fiecare stat ar trebui să plătească mai mult de 2%”.

Citește și: 200.000.000 lei promiși pentru consolidarea a 180 de clădiri au dispărut. Scenariu: 42.000 de morți

În noiembrie, Stoltenberg a spus că investițiile în apărare vor fi un subiect important la summit-ul de la Vilnius, adăugând că „2% din PIB-ul pentru apărare nu ar trebui să fie considerat un plafon”.

Discuțiile vin în timp ce Alianța plănuiește o revizuire mai amplă a conceptului de apărare, determinată de invazia rusă a Ucrainei. Liderii NATO au convenit, la summitul de la Madrid, în iunie anul trecut, să stabilească un nou model de forță care să pună aproximativ 300.000 de militari în alertă maximă și să construiască, de asemenea, brigăzi rotative pentru a apăra flancul estic. Toate acestea vor necesita investiții suplimentare.

 Întrucât Polonia plănuiește deja să cheltuiască 4% din produsul său intern brut pentru apărare, aliații NATO s-ar putea confrunta cu presiuni din partea țărilor din est pentru a-și spori și mai mult cheltuielile. Prim-ministrul Marii Britanii de atunci, Boris Johnson, și-a îndemnat aliații să ia în considerare să cheltuiască mai mult de 2%, Regatul Unit urmărind să depășească nivelul actual de 2,1%.

Dar o cifră mai mare s-ar putea confrunta cu o reacție de respingere din partea țărilor mai mici, care au un PIB relativ ridicat, dar care ar putea avea dificultăți să găsească modalități de a cheltui banii. Și, în timp ce Germania plănuiește să cheltuiască cel puțin 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) pentru a-și moderniza sistemele de apărare, Berlinul nu se așteaptă să-și atingă obiectivul până la sfârșitul anului 2025.

În timp ce aliații sunt de acord în general că trebuie să cheltuiască mai mult, una dintre întrebările majore restante va fi cât de repede ar trebui să facă acest lucru, potrivit unui diplomat european înalt, care a adăugat că există, de asemenea, un impuls pentru ca o parte consistentă din acești bani să fie investiți în capacități, comparativ cu pensiile sau alte cheltuieli nemateriale. În 2014, aliații au stabilit, de asemenea, obiectivul de a cheltui cel puțin 20% din cheltuielile lor anuale de apărare pe noi echipamente și cercetare.

Citește și: Ucraina pregătește o mare campanie de primăvară. S-a aflat de cine depind livrările de avioane

Americanii s-ar putea retrage

În ciuda presiunilor de lungă durată exercitate de SUA asupra națiunilor europene pentru a aloca mai mulți bani pentru apărare, inclusiv din partea fostului președinte Donald Trump, țările de pe continent încă nu recunosc urgența problemei, a spus Brauss. Pe măsură ce SUA își mută din ce în ce mai mult atenția către China și regiunea Indo-Pacific, Washingtonul ar putea decide să mute unele dintre activele sale în regiune, iar europenii vor trebui să intensifice procesul, a spus el.

La întâlnirea de la Bruxelles de săptămâna aceasta, miniștrii apărării sunt de asemenea așteptați să aprobe noi orientări politice, care vor stabili cerințele de investiții pentru ca aliații să se pregătească pentru orice potențială activitate militară viitoare.

Vor fi identificate modalități prin care NATO să se angajeze simultan într-un așa-numit conflict de mare intensitate conform articolului 5, în care aliații ar trebui să se apere reciproc, precum și un eveniment în afara zonei, care nu face obiectul articolului 5, la în același timp, au spus surse familiarizate cu problema.  

Aliaților NATO li se va cere să orienteze investițiile către capabilitățile necesare pentru apărarea colectivă, cum ar fi mai multă apărare antiaeriană și antirachetă, a declarat un înalt oficial NATO. Ghidul va sublinia, de asemenea, nevoia de mai multe investiții în modernizarea digitală și va sublinia necesitatea de a utiliza datele colectate de la forțe într-un mod integrat. Odată ce ghidurile sunt adoptate, comanda militară a NATO va detalia cerințele pentru fiecare aliat în următoarele luni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te