Dale Arney și Chris Jones, de la Filiala de Analiză a Misiunii Spațiale a Direcției de Analiză și Concepte a Sistemelor a NASA de la Centrul de Cercetare Langley, din Virginia, au propus că ar putea avea sens să mergem pe Venus înainte de a trimite vreodată oameni pe Marte.
Citește și: Peste 2.300 mc de lemn au fost confiscați de polițiștii din Alba. Captură record
Suprafața lui Venus este o capcană. Are o presiune atmosferică de 90 de ori mai mare decât a Pământului, iar temperatura la suprafață poate crește până la aproape cinci ori punctul de fierbere al apei.
Ai un costum de presiune? Asigură-te că este rezistent la efectele substanțelor corozive dizolvate în „aer”, care este el însuși până la 95% dioxid de carbon, deoarece este plin de rămășițe de ploaie acidă concentrată care se evaporă în mare parte la câțiva kilometri deasupra suprafeței.
Venus are o activitate vulcanică violentă, cutremure și furtuni ce cu greu ar putea fi înțelese de oameni - nu e de mirare că puținele sonde și sateliți ltrimiși în explorare spre Venus au fost distruși cu toții la scurt timp după ce au intrat în atmosferă.
Citește și
VIDEO Extratereștrii pot folosi „comunicarea cuantică" pentru a trimite mesaje interstelare
Jeff Bezos spune că Pământul va deveni doar o destinație turistică pentru oameni, în viitor
Dar ce se întâmplă dacă se limitează termenul „intrare în atmosferă” la doar „a intra”, fără a coborî pe suprafața infernală? Aceasta este ideea unui nou raport al Direcției de Analiză și Concepte a Sistemelor a NASA, ce susține că misiunile pe termen lung cu echipaj, chiar și instalațiile permanente, ar putea pluti pe norii de deasupra planetei surori.
Citește și: VIDEO Un avion american F/A-18 SH a căzut în Marea Mediterană. Care sunt cauzele prăbușirii
NASA a propus un concept operațional Venus de înaltă altitudine (sau HAVOC), baloanele spațiale propuse ar sta la aproximativ 50 de kilometri deasupra lui Venus, cu astronauții care locuiesc într-un oraș suspendat, supuși la aproximativ 85% gravitație a Pământului, iar temperaturile vor ajunge sub 80 C - încă mai mare decât ați putea găsi oriunde pe Pământ, dar suficient de scăzut încât oamenii de știință de la NASA să poată face față cu aceasta prin super-materialele astrofizicii moderne.
„Ar fi nevoie de o schimbare substanțială de politică la NASA pentru a pune o misiune cu echipaj pe Venus înaintea uneia pe Marte, indiferent cât de mult ar avea sens să aruncăm o privire serioasă la HAVOC”, conchide Ackerman.
„Dar asta nu invalidează în niciun fel conceptul general pentru misiune, importanța unei misiuni cu echipaj pe Venus sau viziunea unei eventuale prezențe umane pe termen lung acolo, în orașele din nori.”