Un experiment NASA inovator, realizat la bordul misiunii Psyche, tocmai a atins prima sa etapă majoră, realizând cu succes cea mai îndepărtată demonstrație a comunicațiilor laser.
Tehnologia ar putea ajuta într-o zi misiunile NASA, de cercetare în profunzime a spaţiului.
NASA a primit un mesaj cu fascicul laser, trimis de la 16 milioane de mile distanță
Lansat la mijlocul lunii octombrie, Psyche este în prezent în drum, pentru a obţine pentru omenire prima imagine a unui asteroid metalic, între orbitele planetelor Marte și Jupiter.
Nava spațială va călători, în următorii șase ani, cam 2,2 miliarde de mile (3,6 miliarde de kilometri), pentru a ajunge în partea exterioară a centurii principale de asteroizi din sistemul nostru solar.
Un alt scop al misiunii este și verificarea tehnologiei Deep Space Optical Communications (DSOC).
Citeşte şi: NASA a găsit apă și carbon la peste 300 de milioane de kilometri de Pământ
Tehnologia a fost concepută pentru a fi cel mai avansat experiment al agenției spațiale americane, de comunicații laser cu lățime de bandă mare, testând trimiterea și primirea de date către și de pe Pământ, folosind un laser invizibil, în infraroșu, conform CNN.
Laserul acesta poate trimite date cu o viteză de 10 până la 100 de ori mai mare decât a sistemelor tradiționale de unde radio, pe care NASA le folosește în alte misiuni.
Dacă reușește pe deplin, în următorii doi ani, acest experiment ar putea fi baza viitoare a tehnologiei folosite pentru a ajuta echipa care explorează planeta Marte.
Citeşte şi: NASA numeşte un nou şef al cercetării Fenomenului OZN. Nu au găsit nici o dovadă
Și DSOC a realizat recent ceea ce inginerii au numit „prima lumină”, adică a trimite și primi cu succes primele date.
Experimentul a transmis pentru prima dată un laser codificat cu date, dincolo de Lună. Datele de testare au fost trimise de la aproape 10 milioane de mile (16 milioane de kilometri) distanță și au ajuns la Telescopul Hale, de la Observatorul Palomar, al Institutului de Tehnologie din Pasadena, California.