Mutare-cheie, a premierului UK. Fostul premier David Cameron a fost numit ministru de Externe

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 13.11.2023 - 20:44
Mutare-cheie, a premierului UK. Fostul premier David Cameron a fost numit ministru de Externe - Foto: Profimedia Images

Fostul premier britanic, David Cameron, intră în Guvernul lui Rishi Sunak ca ministru de Externe, în locul lui James Cleverly.

SHARE

James Cleverly nu a fost pus pe liber de premierul UK Rishi Sunak, ci o înlocuieşte în funcţia de ministru de Interne pe Suella Braverman, demisă luni dimineaţa, după ce a scris un articol controversat în cotidianul The Times, în care a criticat gestionarea manifestaţiilor propalestiniene de către poliţia britanică.

Suella Braverman a ignorat o solicitare a Guvernului de a efectua anumite modificări în acest articol, dezvăluie BBC, potrivit News.ro.

Jeremy Hunt a rămas ministru al Finanţelor.

Citește și: Ce mâncare a primit un român într-un spital din Londra: „Cina, meniul și camera mea de spital”

Partidul Laburist, aflat în opoziţie, despre David Cameron: „Îl aduce înapoi ca pe colacul său de salvare”

”În urmă cu câteva săptămâni, Rishi Sunak spunea că David Cameron face parte dintr-un statu qou ratat. Acum îl aduce înapoi ca pe colacul său de salvare”, reacţionează coordonatorul campaniei naţionale a Partidului Laburist Pat McFadden.

”Acest lucru pune capăt pretenţiei demne de râs a premierului că oferă o schimbare după 13 ani de eşec al Tories (Partidul Conservator”, atacă el.

”Nimic nu spune că schimbării şi viitorului le plac David Cameron”, scrie pe X deputata laburistă Jess Phillips. ”E ca şi cum ar vrea ca poporul să le cânte «aţio avut 13 ani!»”, adaugă ea.

”Este o onoare să fiu numit ministru de Interne. Obiecticvul este clar. Treaba mea este să-i ţin pe oamenii din această ţară în siguranţă”, este prima declaraţie fostului şef al diplomaţiei britanice în noua sa funcţie.

Premierul britanic Rishi Sunak a destituit-o luni pe Suella Braverman din funcţia de ministru de Interne, care se afla într-o poziţie fragilă după de a criticat poliţia, în cadrul unei remanieri, odată cu apropierea alegerilor legislative de anul viitor, relatează AFP.

Citește și: VIDEO The Beatles, din nou pe locul 1 în topurile din UK cu melodia „Now and Then”. E recreată cu AI

”Azi (luni), @RishiSunak îşi consolidează echipa guvernamentală pentru a pune în aplicare decizii pe termen lung pentru un viitor mai bun”, a anunţat pe X Partidul Conservator, aflat la putere.

James Cleverly, în vârstă de 54 dfe ani, a fost numit ministru de Interne în locul lui Suella Braverman.

El a fost numit la conducerea diplomaţiei britanice de către premierul efemer Liz Truss în septembrie 2022, iar apoi a fost menţinut în funcţie de către Rishi Sunak.

James Cleverly, un ales din Essex, în estul Angliei, din 2015, era puţin cunoscut la acea vreme pe scena politică britanică.

El a devenit vizibil după ce s-a mobilizat atât în Războiul din Ucraina, cât şi în Războiul Israel-Hamas, multiplicându-şi vizitele în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni.

Această remaniere era aşteptată de mai multe săptămâni, în contextul în care premierul Rishi Sunak, care se află la Downing Street de un pic peste un an, încearcă să se pregătească de alegerile legislative prevpzute în 2024 sau cel mai târziu în 2025.

Partidul Conservator, care se află la putere de 14 ani, este puternic devansat în sondaje de către Partidul Laburist.

De unde a început scandalul cu Suella Braverman

Evenimentele s-au preciptat săptămâna trecută, când ministrul de Interne Suella Braverman a criticat Poliţia din Londra într-un editorial, în cotidianul The Times, reproşându-i că a autorizat un marş propalestinian care a avut loc sâmbătă.

Acest articol nu a primit unda verde a Downing Street, contrar regulilor obişnuite.

Aceste declaraţii ale lui Suella Braverman au fost considerate drept o aducere atingere la adresa independenţei operaţionale a poliţiei.

Ele au avut loc în urma unei serii de polemici provocate, în ultimele luni, de către acest ministru în vârstă de 43 de ani, cu vederi foarte de dreapta.

Ea a catalogat sosirea refugiaţilor drept o ”invazie”, a avertizat cu privire la un ”uragan” de migranţi, iar mai recent a apreciat că persoanele fără adăpost dorm în corturi potrivit unui ”mod de viaţă ales”.

Demiterea acestei figuri a aripii drepte a majorităţii conservatoare - care lansează bucuroasă în ”războaie” culturale -, riscă să provoace consecinţe în Partidul Conservator şi să consolideze disensiuni, în contextul în care deputaţi care o susţin au ameninţat să demizioneze în cazul în care este dată afară din Guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te