Moldovenii își aleg președintele. Maia Sandu și PAS reclamă fraude în Transnistria

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.11.2020 - 15:53
Moldovenii din București au ieșit duminică la vot. Sursa foto: Facebook PAS

Aproape 30 la sută dintre moldovenii cu drept de vot și-au exprimat opțiunea pentru alegerile prezidențiale, până la ora 15.00, transmite presa de la Chișinău. Partidul PAS, care o susține pe Maia Sandu, reclamă fraudarea alegerilor în Transnistria.

SHARE

„Nu vom permite furtul voturilor! De dimineață, colegii noștri și cetățenii ne raportează mai multe cazuri de transport organizat al alegătorilor din regiunea transnistreană. În ultima săptămână ni s-a semnalat despre intenția de a frauda alegerile prin cumpărarea alegătorilor din stânga Nistrului. Am depus deja câteva sute de sesizări la Inspectoratele de Poliție raionale și vom continua să depunem pe tot parcursul zilei, de fiecare dată când ne vor fi semnalate asemenea situații. În momentul de față, echipa noastră colectează toate probele foto și video care demonstrează frauda. Vă rugăm să ne trimiteți asemenea probe care arată potențiale fraude pe adresa de mail [email protected]. Nu vom lăsa să ne fie furat votul! Haideți să ieșim în număr cât mai mare la vot, ca să nu permitem furtul alegerilor”, este avertismentul lansat de Partidul Acțiune și Solidaritate, al candidatei Maia Sandu, pe Facebook.

Până la ora 15.00, au votat peste 834 528 mii de alegători sau circa 29,57 % din cei așteptați azi la urne, potrivit zdg.md.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a anunțat că, până la această oră, votarea se desfășoară „în regim normal, fără incidente majore”. Totodată, a menționat că s-au format aglomerații la mai multe secții de votare deschise peste hotare. Este vorba de secțiile de vot deschise în Belgia, Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, România, Spania, Grecia, Danemarca, Portugalia, Elveția, Cehia și Olanda.

Pe de altă parte, Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor a raportat  326 de incidente până la 14:00, fiind prelucrate 196 de cazuri, conform tv8.md.

Între posibilele încercări de fraudă, se numără: 11 cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m, situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – nouă cazuri, 17 cazuri de transportarea organizată a alegătorilor, cu autocare, microbuze sau alte mijloace de transport.

Duminică, peste 3,2 milioane de cetățeni care au drept de vot în Republica Moldova sunt așteptați la urne, ca să-și aleagă președintele. 

Candidații, în ordinea în care apar pe buletinele de vot, sunt: Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), Andrei Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic „Şor”), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Acţiune şi Solidaritate), Octavian Ţîcu (Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”) şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te