VIDEO Misterul submarinului dispărut în adâncuri în 1943, elucidat. Unde a fost găsită epava fantomă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.10.2024 - 11:17
Misterul submarinului dispărut în adâncuri în 1943, elucidat. Unde a fost găsită epava fantomă - Foto: YouTube - Captură foto
Misterul submarinului dispărut în adâncuri în 1943, elucidat. Unde a fost găsită epava fantomă - Foto: YouTube - Captură foto

Misterul submarinului dispărut în adâncuri în 1943, elucidat. Unul dintre marile mistere care au învăluit perioada celui de-Al Doilea Război Mondial a fost rezolvat după ce a fost găsită epava unui submarin britanic care a dispărut în adâncuri cu toți cei 64 de marinari la bord.

SHARE

Misterul submarinului dispărut în adâncuri în 1943, elucidat. Un mister vechi de 81 de ani a fost elucidat după ce epava unui submarin britanic, care a dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în timp ce desfășura o misiune secretă, a fost descoperită în Grecia.

Misterul submarinului dispărut în adâncuri în 1943, elucidat. Unde a fost găsită epava fantomă

Submarinul, care a avut 64 de membri ai echipajului la bord, a fost găsit în Marea Icarian.

HMS Trooper a plecat din Beirut pe 26 septembrie 1943, având ca misiune patrularea la vest de Dodecanez, în estul Mediteranei, și mai târziu la est de insula Leros.

Nava nu a mai transmis mesaje și nu a mai reușit să se întoarcă pe 17 octombrie, pierderea fiind considerată cauzată de o mină inamică. Toți cei 64 de membri ai echipajului au fost dați dispăruți la acel moment.

Înainte de dispariția sa, HMS Trooper a fost implicat în salvarea soldaților prinși în Alexandria, Egipt, și a contribuit la debarcarea agenților misiunilor de informații britanice.

Dispariția acestui submarin a rămas un mister până acum când epava a fost descoperiă, misiune realizată de echipa de cercetare Planet Blue, condusă de Kostas Thoktaridis, care a localizat fuselajul la 253 de metri sub apă.

Eforturile de localizare au început acum 24 de ani

Thoktaridis a declarat că submarinul, cu o lungime de 84 de metri, a fost găsit rupt în trei secțiuni: pupa, prova și secțiunea centrală. El a sugerat că aceste daune ar putea indica o scufundare violentă provocată de explozia unei mine.

Thoktaridis a descris căutarea sa pentru recuperarea submarinului ca fiind „cea mai grea misiune pe care am întreprins-o vreodată în viața mea”.

Eforturile de localizare a HMS Trooper au început în 2000, cu mai mult de 14 misiuni eșuate până când epava a fost în cele din urmă găsită între insulele Ikaria și Kos. Într-o postare pe Facebook, Thoktaridis a scris:

„Istoria submarinului Triumph este multidimensională și unică în istoria maritimă și este inseparabilă de rezistența națională și de serviciile secrete care au acționat în zilele întunecate ale ocupației.”

George Malcolmson, fost director al Arhivelor Muzeului Submarinelor Marinei Regale, a comentat: „Am aflat cu mare emoție că distinsul cercetător grec Kostas Thoktaridis și echipa sa au rezolvat un mister vechi de 81 de ani și au descoperit locația epavei submarinului britanic HMS Trooper”, potrivit Express.co.uk.

HMS Trooper (N91) a fost un submarin din clasa T al Royal Navy, lansat la apă în 1942.

Submarinul a operat în Marea Mediterană și a fost trimis la 26 septembrie 1943 pentru a patrula între Donousa și Ikaria. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te