Misterul din „Codul lui Da Vinci”, elucidat: Eroii, descoperiți în Marea Britanie, nu în Scoția

DE Adina Mutăr | 15.08.2023 - 21:22
Misterul din „Codul lui Da Vinci”, elucidat (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: grunge
Misterul din „Codul lui Da Vinci”, elucidat (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: grunge
Misterul din „Codul lui Da Vinci”, elucidat (imagine cu rol ilustrativ)-Foto:stourbridge news
Misterul din „Codul lui Da Vinci”, elucidat (imagine cu rol ilustrativ)-Foto:stourbridge news
Misterul din „Codul lui Da Vinci”, elucidat (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: swns
Misterul din „Codul lui Da Vinci”, elucidat (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: swns

Misterul din „Codul lui Da Vinci”, elucidat: Eroii, descoperiți în Marea Britanie, nu în Scoția. Morminte aparținând membrilor unui ordin legendar au fost descoperite la o biserică dintr-un sat englez, fiind una dintre cele mai importante descoperiri la nivel național.

SHARE

Misterul din „Codul lui Da Vinci”, elucidat: Eroii, descoperiți în Marea Britanie, nu în Scoția. 

Ordinul medieval al Cavalerilor Templieri - o miliție sfântă misterioasă înființată în secolul al XII-lea -, care avea adepți în toată Europa, inclusiv în Marea Britanie, era cunoscut pentru rolul lor în cruciade și ca una dintre cele mai puternice și bogate organizații religioase din Evul Mediu.

Misterul din „Codul lui Da Vinci”, elucidat: Eroii, descoperiți în Marea Britanie, nu în Scoția

Istoricul Edward Spencer Dyas a făcut descoperirea, în stilul Codului Da Vinci, a opt morminte ale Cavalerilor Templieri la Biserica Sf. Maria din Enville, Staffordshire, potrivit Daily Mail.

În romanul lui Dan Brown, „Codul lui Da Vinci”, și în filmul cu același nume, cu Tom Hanks în rol principal, profesorul Robert Langdon se concentrează pe  Capela Rosslyn, în Scoția, în căutarea comorii Cavalerilor Templieri.

Dyas susține că Sfânta Maria ar putea fi una dintre cele mai importante biserici templiere din țară, datorită legăturilor sale cu „cel mai mare cavaler al Angliei” din Evul Mediu.

William Marshal, primul conte de Pembroke, a fost un cavaler, diplomat și chiar de două ori rege de facto, persoana reală care a servit drept model pentru cavalerul Lancelot în poveștile medievale arthuriene, și, de asemenea, a redactat Magna Carta.

Marshal a murit la 73 de ani în 1219 și a fost înmormântat în Temple Church din Londra, după ce a fost investit în ordinul Cavalerilor Templieri pe patul de moarte.

La Biserics St Mary's, vitraliile înfățișează o serie de steme, inclusiv una care i-a aparținut lui Hugh Mortimer din Chelmarsh, căsătorit cu nepoata lui Marshal.

Mai mulți templieri au fost înmormântați la această biserică închinată Fecioarei Maria, un „obicei” al ordinului misterios.

Templieri și cruciați, în slujba creștinilor pelerini

Biserica de la marginea „Țării Negre” a fost construită la începutul secolului al XII-lea, într-o perioadă în care templierii creau preceptorii - un tip de mănăstire - în jurul Marii Britanii.

Fiecare dintre mormintele descoperite prezintă o cruce templieră în cercuri duble, standardul ordinului.

Unul include o cruce de cruciat, sugerând că acel cavaler a fost templier și cruciat al vechiului ordin militar.

Lângă mormânt se află o altă Cruce Templieră - o variantă a Crucii Ierusalimului - care dezvăluie că acel cavaler, necunoscut, a făcut odată parte din Ordinul Templierilor de la Muntele Templului, Ierusalim.

„Cred că aceste descoperiri fac din Enville una dintre cele mai importante biserici din țară”, a declarat Dyas.

„Aceasta se datorează legăturilor sale strânse cu William Marshal, care este considerat unul dintre cei mai mari războinici pe care i-a avut vreodată Anglia.

Misterul însă rămâne. De ce templieri atât de proeminenți au fost  înmormântați la Enville și de ce s-a păstrat secretul asupra acestui fapt. 

Cercetările lui Dyas au stabilit că St Mary's a fost construită de Roger de Bermingham - un preot a cărui familie deținea toate terenurile Enville, inclusiv Morfe, o pădure regală medievală din comitatul Shropshire vecin.

„Deși înregistrările lipsesc, este clar că familia de Bermingham a construit biserica normandă din Enville, folosind finanțare templieră”, a adăugat el.

„Henry de Morfe, care deținea terenuri ale familiei de Bermingham, a vândut o parte din pădurea Morfe templierilor, iar familia de Bermingham l-a numit pe Roger de Bermingham ca prim preot al Bisericii Sf. Maria din Enville”.

Citește și: Misterul primelor avioane dispărute în Triunghiul Bermudelor acum 80 ani. Ce a stupefiat salvatorii

Din acest motiv, Dyas crede că biserica a fost „sub patronajul templierilor”.

Ca parte a cercetării sale, istoricului i s-a dat permisiunea de a căuta în interiorul criptei de sub biserică pentru mai multe indicii cu privire la originile templiere, dar nu au fost descoperite alte dovezi.

Citește și: Enigma piramidei holografice, straniul fenomen din Ceahlău. Se crede că e muntele sacru al dacilor

O combinație unică de cavaler și călugăr, ordinul medieval, foarte bogat, era format din creștini devotați, însărcinați să ofere siguranță pelerinilor la Ierusalim.

În 1129, cavalerii au fost recunoscuți oficial de Papă și până în 1180 erau aproximativ 600 de ei în Ierusalim, Tripoli și Antiohia.

Până la sfârșitul secolului al XII-lea existau mii de cavaleri templieri, care au acumulat teren considerabil, castele și pradă luată în luptă.

L-au finanțat pe Henric al II-lea pentru cruciadele sale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te