Ucraina publică dovada că drona rusească a căzut în România. De ce nu recunoaște Bucureștiul

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.09.2023 - 21:54
Ministrul de Externe ucrainean: „România neagă că a căzut o dronă pe teritoriul NATO. Avem poze” - Foto: X-Kyiv Post

Ucraina publică dovada că drona rusească a căzut in România. De ce nu recunoaște Bucureștiul. Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina are la dispoziție dovezi fotografice ale prăbușirii UAV-ului Shahed în România în timpul atacului rusesc.

SHARE

Ministrul de Externe al Ucrainei a remarcat că autoritățile române au decis să ia o pauză pentru a investiga în detaliu situația și a trage concluzii în privința incidentului din timpul atacului rusesc din noaptea de 3-4 septembrie asupra portului ucrainean Izmail.

Ministrul de Externe al Ucrainei a remarcat că autoritățile române au decis să ia o pauză pentru a investiga în detaliu situația și a trage concluzii.

Ministrul de Externe ucrainean: „România neagă că a căzut o dronă pe teritoriul NATO. Avem poze”

„Cred că în acest caz particular, autoritățile române studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Este inutil să negem că ceva a căzut acolo. Și spunem cu încredere, pe baza dovezilor, că acestea erau drone Shahed. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo”, a declarat Kuleba, potrivit pravda.com.ua.

„Partenerii tind să încerce să nu escaladeze interpretarea anumitor evenimente pentru a nu fi implicați într-un conflict direct”.

Kuleba subliniază că Ucraina este absolut la curent cu ceea ce s-a întâmplat în România, chiar dacă Ministerul român al Apărării neagă totul.

Aceasta este dovada că drona rusească de tip Shahed a căzut în România, publicată de purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko.

„Avem dovezi fotografice. Suntem gata să le împărtășim, dar concluziile finale vor fi trase de autoritățile române, care apoi vor decide și ce vor face cu ele. Este mai ușor să tragi concluzii decât să faci ceva în privința lor. De aceea există o reacție atât de precaută”.

În noaptea de 3-4 septembrie, rușii au atacat Ucraina cu 32 de drone kamikaze Shahed, dintre care 23 au fost distruse, dar celelalte și-au atins țintele în regiunile Odesa și Nipropetrovsk.

NATO trebuie să răspundă la hărțuielile Rusiei în Marea Neagră, altfel România o va „încasa” și mai mult

Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, a declarat că dronele kamikaze Shahed lansate de Rusia pentru a ataca portul Izmail din Oblastul Odesa s-au prăbușit și au explodat în România, potrivit Daily Mail.

Polițiștii de frontieră ucraineni au văzut două detonări de drone kamikaze rusești în România și au informat țara vecină.

Ministerul român al Apărării a „negat categoric” informațiile părții ucrainene. 

România a declarat că „monitorizează situația”, adăugând că „în niciun moment” atacurile Rusiei asupra infrastructurii ucrainene nu au reprezentat o „amenințare militară directă” la adresa teritoriului său sau a apelor sale teritoriale.

Citește și: VIDEO Ucraina afirmă că o dronă rusească a căzut în România. MApN neagă informaţia

Au mai existat astfel de incidente pe teritoriul României, țară NATO, în timpul atacurilor rusești asupra porturilor Izmail și Reni.

Parlamentarul ucrainean Oksana Savciuk a declarat pentru televiziunea ucraineană că negarea României ar putea face parte dintr-un efort al NATO de a preveni intrarea într-un război direct cu Rusia.

Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA) este de părere că NATO trebuie să răspundă la hărțuielile Rusiei în Marea Neagră, altfel România o va „încasa” și mai mult.

Faptul că un atac rusesc a provocat chiar și pagube fizice minore pe teritoriul NATO subliniază că este timpul unui răspuns pe măsură, deoarece Kremlinul nu tratează serios descurajarea NATO, consideră CEPA.

După retragerea din Acordul pivind exportul cerealelor prin Marea Neagră, Moscova a lovit porturile din sudul Ucrainei, inclusiv Izmail.

Oficialii de la Kiev au declarat că atacul de luni a distrus depozitele ucrainene și a incendiat clădiri, cu câteva ore înainte ca Erdogan să se întâlnească cu Putin în stațiunea rusă Soci, la Marea Neagră, pentru a discuta reluarea Inițiativei cerealelor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te