Ministrul Apărării, după întâlnirea cu David Baker: „Cooperarea cu SUA este absolut necesară”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.07.2025 - 16:12
Ministrul Apărării, după întâlnirea cu David Baker: „Cooperarea cu SUA este absolut necesară” - Foto: Facebook/ Ionuț Moșteanu
Ministrul Apărării, după întâlnirea cu David Baker: „Cooperarea cu SUA este absolut necesară” - Foto: Facebook/ Ionuț Moșteanu

Consolidarea cooperării cu partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii, este prioritate zero pentru țara noastră. Anul acesta marcăm 28 de ani de Parteneriat Strategic și în următorii ani vrem să extindem cooperarea bilaterală în domeniul apărării.

SHARE

Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, s-a întâlnit, vineri, cu o delegație a Departamentului american al Apărării, condusă de adjunctul asistentului secretarului Apărării pentru politici europene și NATO, David Baker, cu care a discutat, printre altele, despre situația de securitate din regiunea Mării Negre.

Ministrul Apărării, după întâlnirea cu David Baker: „Cooperarea cu SUA este absolut necesară.”.

Potrivit unui comunicat al MApN, întrevederea a fost urmată de o sesiune extinsă de consultări, găzduită de secretarul de stat pentru Politica de apărare, planificare și relații internaționale, Sorin-Dan Moldovan, cu participarea locțiitorului șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Dragoș Iacob.

Pe agenda discuțiilor bilaterale s-au aflat teme prioritare privind Parteneriatul Strategic România - SUA, cooperarea în cadrul NATO și situația de securitate din regiunea Mării Negre, se menționează în comunicat.

„Statele Unite ale Americii sunt un partener esențial pentru România. Cei 28 de ani de Parteneriat Strategic confirmă soliditatea unei relații bazate pe încredere, obiective comune și angajamente asumate. În actualul context regional, această cooperare este nu doar oportună, ci și absolut necesară”, a declarat Ionuț Moșteanu, citat în comunicat.

Conform MApN, oficialii români și americani au discutat despre rolul țării noastre ca furnizor de securitate pe Flancul estic al NATO, în special în actualul context generat de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„A fost evidențiată contribuția activă a țării noastre la consolidarea posturii de descurajare și apărare aliate, inclusiv prin asumarea recentă a comenzii, pentru următoarele șase luni, a Grupării Operative de luptă împotriva minelor marine - MCM Black Sea. În acest cadru, partea română a reafirmat angajamentul de a continua investițiile în apărare, inclusiv prin alocarea a 5% din PIB până în 2035, obiectiv asumat la Summitul NATO de la Haga, ca parte a responsabilității strategice a României în apărarea colectivă”, a transmis Ministerul Apărării.

De asemenea, a fost subliniată importanța dezvoltării infrastructurii militare necesare sprijinirii prezenței aliate pe teritoriul național, fiind evidențiat rolul esențial al Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu, care găzduiește cea mai însemnată prezență militară americană în România, și eforturile naționale pentru transformarea acesteia în cea mare bază militară de pe Flancul estic al NATO.

Totodată, a fost reconfirmat rolul facilității Aegis Ashore de la Deveselu în arhitectura de protejare a spațiului aerian al NATO.

„Cooperarea în domeniul instruirii și al exercițiilor comune a fost un alt punct major pe agendă, cu accent pe dezvoltarea Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești, proiect implementat în cooperare cu partenerul american, care va consolida capacitatea României de a oferi instruire avansată la standarde NATO pentru piloții din statele aliate și partenere”, a indicat MApN.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te