Macron, gata de „un război comercial” după ce SUA au anunțat taxe de 30% pe produsele UE

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.07.2025 - 20:04
Macron și Ilie Bolojan - Foto: Profimedia Images
Macron și Ilie Bolojan - Foto: Profimedia Images

Președintele francez, Emmanuel Macron, afirmă că Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită pentru un război comercial după amenințarea lui Trump cu impunerea unei taxe de 30% pe toate exporturile UE către SUA. Alți lideri ai UE fac apel la calm

SHARE

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut UE să „apere cu fermitate interesele europene” după ce Donald Trump a amenințat că va impune tarife de 30% asupra aproape tuturor importurilor din UE.

Citește și Macron acuză amestecul Rusiei în alegeri, după mitocăniile spuse de George Simion despre Franța

Aceasta vine în contextul în care UE încearcă să reducă tensiunile după mișcarea bruscă a lui Trump de sâmbătă, declarând o nouă pauză în aplicarea tarifelor de retorsiune în valoare de 21 de miliarde de euro până la 1 august, în concordanță cu noul termen limită al președintelui american.

Macron, gata de „un război comercial” după ce SUA a anunțat taxe de 30% pe produsele UE

În același timp, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele indonezian, Prabowo Subianto, au anunțat duminică un „acord politic” privind un acord de liber schimb, punând capăt a nouă ani de negocieri.

Una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume, Indonezia a ajuns recent la concluzia că UE, în ciuda ostilității sale față de reglementare, este un partener mai stabil decât SUA, a declarat un diplomat.

UE și-a intensificat eforturile de a încheia noi acorduri cu partenerii din America de Sud și Asia după ce Trump a distrus sistemul comercial mondial, în speranța că acordurile cu India, Thailanda și alte țări vor putea fi încheiate până la sfârșitul anului, a anunțat Guardian.

Macron a declarat că UE ar trebui să fie pregătită pentru un război comercial și să îi țină piept președintelui SUA, care săptămâna trecută era așteptat să aprobe în principiu un acord tarifar de 10% cu blocul comunitar.

„Mai mult ca oricând, este responsabilitatea Comisiei să afirme hotărârea Uniunii de a apăra cu fermitate interesele europene”, a declarat Macron pe rețelele de socializare. „În special, acest lucru implică accelerarea pregătirii unor contramăsuri credibile, prin mobilizarea tuturor instrumentelor de care dispune, inclusiv a celor anti-coerciune, dacă nu se ajunge la un acord până la 1 august.”

Citește și: Emmanuel Macron, despre gestul viral al soției sale: „Trebuie ca toată lumea să se calmeze”

UE este în dilemă cu privire la modul de abordare a negocierilor comerciale după amenințarea lui Trump cu tarife de 30%

Germania și Italia îndeamnă la calm

Alți lideri europeni au făcut apel la calm, inclusiv în Italia, Germania și Irlanda. Însă, reflectând șocul din blocul comunitar provocat de amenințarea lui Trump, influenta Federație a Industriilor Germane (BDI) a declarat că anunțul lui Trump este „un semnal de alarmă pentru industria de pe ambele maluri ale Atlanticului”.

Apelul lui Macron la pregătirea pentru un război comercial a contrastat cu poziția Berlinului, care a îndemnat la un răspuns „pragmatic”. „UE trebuie acum, în timpul care a mai rămas, să negocieze în mod pragmatic o soluție cu Statele Unite”, a declarat ministrul german al economiei, Katherina Reiche, într-un comunicat. „Trebuie să se ajungă rapid la un rezultat pragmatic al acestor negocieri.”

Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, care se bucură de relații bune cu Trump, a declarat într-un comunicat că are încredere că se poate ajunge la „un acord echitabil”. „Nu ar avea sens să declanșăm un război comercial între cele două părți ale Atlanticului”, a afirmat ea.

Prim-ministrul olandez, Dick Schoof, a declarat pe rețelele de socializare că UE „trebuie să rămână unită și hotărâtă” în obiectivul său de a ajunge la un acord „reciproc avantajos” cu SUA.

Viceprim-ministrul Irlandei, Simon Harris, a declarat că „nu este necesară escaladarea situației”. Trump a acuzat anterior Dublinul că fură afaceri americane prin atragerea companiilor din domeniul tehnologiei și farmaceutic.

Von der Leyen a avertizat duminică: „Vom continua să ne pregătim pentru contramăsuri, astfel încât să fim pe deplin pregătiți”, descriind în același timp acordul cu Indonezia ca o „piatră de hotar” care va contribui la diversificarea piețelor. Ea a mai spus că UE va continua să simplifice piața unică pentru a „aprofundă” oportunitățile comerciale din cadrul blocului, „deoarece acesta este portul nostru sigur”.

Amenințarea cu o taxă de 30% este considerată o tactică de negociere, dar în culise există furie, mulți considerând-o un joc transatlantic periculos într-o perioadă de gravă instabilitate globală.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te