Şeful guvernului din România a arătat că "România rămâne un stat consecvent în cadrul relaţiilor sale din Orientul Mijlociu".
El a explicat că "ne menţinem atitudinea de promotori ai păcii, dar vom fi alături, necondiţionat, în momentele dificile, de aliaţii şi prietenii noştri, apărând valorile democratice".
Marcel Ciolacu: "Israelul are dreptul să se apere"
"În primul rând, partenerii şi prietenii trebuie să-şi demonstreze solidaritatea.
Societatea românească, comunitatea de israelieni din România şi cea de români din Israel, deplâng alături de dumneavoastră, domnul prim-ministru, victimele nevinovate, femei, copii, tineri în floarea vârstei, în urma atacurilor teroriste declanşate de Hamas.
Transmit compasiunea noastră pentru toate aceste pierderi de vieţi omeneşti şi pentru numeroşii răniţi, printre care, în mod tragic, s-au regăsit şi cetăţeni de origine română.
Domnul premier, România rămâne un stat consecvent în cadrul relaţiilor sale din Orientul Mijlociu. De aceea, suntem extrem de îngrijoraţi de spirala crescândă a violenţelor cu consecinţe teribile asupra populaţiei civile, atât israeliene, cât şi palestiniene.
Citeşte şi: Poliția israeliană va începe înarmarea civililor pentru a apăra orașele de teroriștii Hamas
Vreau să îi asigur pe românii din ţara noastră că ne menţinem atitudinea de promotori ai păcii, dar vom fi alături, necondiţionat, în momentele dificile, de aliaţii şi prietenii noştri, apărând valorile democratice.
România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel în ultimele zile, nivelul atrocităţilor comise de Hamas, o grupare teroristă care ţine ostatică populaţia palestiniană pentru a-şi satisface interesele sale extremiste.
În acest context, Parlamentul României a fost primul for legislativ din rândul statelor democratice, care a adoptat în şedinţă comună o declaraţie de solidaritate cu statul Israel.
Citeşte şi: Israelul a atacat și distrus mai multe ține teroriste ale Hezbollah în Liban. Iranul amenință
Alături de comunitatea internaţională, România solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor şi persoanelor răpite şi abţinerea de la orice alt act de agresiune, în special împotriva ţintelor civile.
Am transmis premierului Netanyahu că în faţa acestor atacuri, Israelul are dreptul să se apere în deplin respect cu dreptul umanitar.
Fac un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza. Sunt convins că întreaga comunitate internaţională se va implica pentru deschiderea coridoarelor umanitare şi pentru a oferi asistenţă necesară refugaţilor.
Pace durabilă
Domnule prim-ministru, nu în ultimul rând, aş dori să vă mulţumesc pentru implicarea autorităţilor israeliene şi pentru sprijinul acordat repatrierii în siguranţă a peste 2.200 de cetăţeni români din Israel.
În încheiere, reiterez necesitatea şi urgenţa unei păci durabile în Orientul Mijlociu şi îmi doresc un efort comun pentru evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români din Fâşia Gaza. Sperăm ca astfel de momente să nu se mai întâmple", a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Doar după înfrângere
De cealaltă parte, premierul israelian a declarat că pacea din Orientul Mijlociu va fi posibilă doar după înfrângerea teroriştilor.
"Vă mulţumesc domnule prim-ministru. Vom face tot ce ne stă în putere în ceea ce priveşte evacuarea conaţionalilor dumneavoastră din Fâşia Gaza, în măsura în care este posibil. Problema păcii în Orientul Mijlociu este o problemă pe care o împărtăşim şi noi.
Nimeni nu poate face pace cu Daesh (n.r. Statul Islamic), nimeni nu poate face pace cu naziştii. Trebuie să fie înfrânţi. Abia apoi putem avea pace."