Manifestație pro-reforme democratice la Bangkok. Poliția a recurs la gloanțe din cauciuc și gaze

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.08.2021 - 23:16
Manifestație pro-reforme democratice, la Bangkok. Poliția a recurs la gloanțe din cauciuc și gaze. / Foto: independent.co.uk

Poliţia thailandeză a recurs la gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor reuniţi la Bangkok pentru a cere reforme democratice şi pentru a denunţa gestionarea pandemiei de către guvern, relatează AFP.

SHARE

Protestatarii au sfidat interdicţia oficială de reuniune, în condiţiile în care Thailanda se confruntă cu cel mai ridicat nivel de contaminări cu noul coronavirus de la debutul pandemiei, cu circa 20.000 de cazuri noi raportate pe zi, iar lentoarea vaccinării şi impactul economic al restricţiilor şi închiderii de afaceri pun o puternică presiune pe guvernul condus de Prayut Chan-O-Cha.

Citește și: Experții avertizează: o variantă de covid mai rea decât Delta și Lambda ar putea apărea curând

Sute de manifestanţi au defilat pe străzile capitalei Bangkok în motociclete sau maşini, iar spre seară au izbucnit ciocniri. Unii dintre protestatari au aruncat petarde şi artificii în forţele de ordine, care au răspuns cu gloanţe de cauciuc, tunuri de apă şi gaze lacrimogene. O gheretă a poliţiei rutiere a fost incendiată, între altele.

Confruntările au survenit în condiţiile în care marţi un tribunal thailandez a ordonat poliţiei să dea dovadă de "precauţie" în demersurile de control al mulţimii, dar a respins o cerere de interzicere a gloanţelor de cauciuc formulată de avocaţi care militează pentru drepturile omului.

Citește și: Chef Adi Hădean, despre experiențele pe litoral: „Nu vin suedezele să facă treaba mare-n apă”

Anul trecut, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Bangkok în momentele de vârf ale mişcării pro-democraţie, care a slăbit în intensitate în ultimele luni ca urmare a înăspririi răspunsului judiciar al autorităţilor, dar şi a pandemiei.

Mişcarea pro-democraţie cere demisia şefului guvernului Prayut Chan-O-Cha, instalat premier după lovitura de stat din 2014 şi care şi-a dobândit legitimitatea în urma controversatelor alegeri din 2019, precum şi o reformă profundă a monarhiei, începând cu renunţarea la articolul 112 din Codul Penal ce prevede până la 15 ani de închisoare pentru lezmajestate. Peste 110 persoane au fost inculpate în ultimele luni în baza acestei legi. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.