Igor Kirillov: „Bombele murdare ar duce la contaminarea Ucrainei pe mii de metri pătrați”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.10.2022 - 11:52
MAE Rus: „Bombele murdare ar duce la contaminarea Ucrainei pe mii de metri pătrați” - FOTO: Pixabay

Igor Kirillov, șeful Ministerului Apărării împotriva radiațiilor, chimice și biologice, a declarat că utilizarea unei "bombe murdare" ar duce la contaminarea a câteva mii de metri pătrați de teritoriu.

SHARE

Ministerul rus al Apărării consideră că Kievul ar putea acuza Moscova că a folosit bomba, astfel că ministerul a adus "forțe și mijloace pregătite pentru a îndeplini sarcini în condiții de contaminare radioactivă".

"Detonarea unui dispozitiv exploziv radiologic va duce în mod inevitabil la contaminarea radioactivă a unei zone de până la câteva mii de metri pătrați", a declarat luni Kirillov, în cadrul unui briefing privind amenințările la adresa securității radiologice”, transmite MAE rus.

El a adăugat că Ministerul Apărării a organizat deja activitatea pentru a contracara eventualele provocări ale Ucrainei. "Provocarea nucleară" despre care vorbește Moscova a fost acum îmbogățită cu noi detalii.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia deține "informații concrete" despre lucrările Ucrainei la o "bombă murdară" și că Rusia este pregătită să discute această problemă la ONU. Ministerul Apărării a citat detalii despre o provocare cu "bombă murdară" care ar fi fost pregătită de Ucraina.

Citește și: Rusia a retras submarinele dotate cu rachete Kalibr din Marea Neagră. Nu mai aveau muniție

Cum încearcă Rusia să mascheze operațiunea „bomba murdară”

Potrivit ministerului rus, Ucraina va deghiza provocarea într-o detonare anormală a unui focos nuclear rusesc, a cărui urmă radioactivă va fi înregistrată de stațiile de monitorizare din Europa.

Pentru a simula o explozie incompletă a unei muniții cu uraniu puternic îmbogățit, se poate utiliza oxid de uraniu din elementele de combustibil uzat ale centralelor nucleare ucrainene, precum și "substanțe radioactive din instalațiile de depozitare a combustibilului nuclear uzat de la centrala nucleară de la Cernobîl".

Citește și: EXCLUSIV Armata asigură buget de 1.330.000 € pentru ca Steaua București să joace în Liga a II-a

Armata rusă spune că Ucraina se așteaptă să "intimideze populația locală, să crească fluxul de refugiați în Europa și să facă Federația Rusă să pară un terorist nuclear".

Duminica trecută, 23 octombrie, RIA Novosti a citat surse care au declarat că "regimul de la Kiev pregătește o provocare cu "bombă murdară" pe teritoriul său".

Cum vrea să intoxice propaganda Kremlinului

Potrivit agenției, provocarea ar fi fost pregătită pentru a acuza Rusia de utilizarea armelor de distrugere în masă și "a lansa astfel o puternică campanie antirusească în lume, menită să submineze încrederea în Moscova".

Publicația RIA Novosti dezvăluie că "bomba murdară" ar fi fost creată în Ucraina, în timp ce Kievul este în contact cu Marea Britanie "în legătură cu posibilul transfer de componente de arme nucleare către autoritățile de la Kiev".

"S-a aflat din diverse surse că Kievul a început deja punerea în practică a acestui plan sub îndrumarea unor manipulatori occidentali. Conducerea Combinatului de minerit și procesare din est, situat în orașul Zheltiye Vody, regiunea Dnipropetrovsk, precum și Institutul de cercetare nucleară din Kiev, au primit sarcina de a produce chiar "bomba murdară". Lucrările la acesta se află deja în faza finală", a precizat agenția.

Telefoane „alarmiste” către Occident, după o lungă tăcere

Ministerul Apărării a raportat apoi că Shoigu a avut convorbiri telefonice cu miniștrii apărării din mai multe țări NATO - ministrul francez al apărării Sebastien Lecorn, ministrul turc Hulusi Akar și ministrul britanic al apărării Ben Wallace.

Shoigu le-a exprimat "îngrijorarea sa cu privire la posibilele provocări din partea Ucrainei, folosind o "bombă murdară"". Ministerul rus al Apărării nu a furnizat nicio dovadă care să susțină această teorie. Shoigu a vorbit și cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin, dar declarația Ministerului Apărării nu a indicat acest lucru.

Occidentul respinge minciunile Rusiei

Autoritățile americane, franceze și britanice au declarat că au respins "acuzațiile vădit false ale Rusiei potrivit cărora Ucraina plănuiește să folosească o bombă murdară pe teritoriul său". Declarația comună a apărut pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

"Miniștrii apărării din fiecare dintre țările noastre au vorbit cu ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, la cererea acestuia. Țările noastre au arătat clar că respingem cu toții afirmațiile vădit false ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu", a declarat acesta.

Țările occidentale au adăugat că "resping orice pretext pentru ca Rusia să escaladeze conflictul" și reiterează "sprijinul neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei" în fața agresiunii continue a Rusiei. Autoritățile ucrainene au calificat drept minciună informațiile privind o "bombă murdară".

"Minciunile Rusiei cu privire la presupusele planuri ale Ucrainei de a folosi o "bombă murdară" sunt pe cât de absurde, pe atât de periculoase", a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Acesta a menționat că Ucraina sprijină Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP). "Nu avem nicio "bombă murdară" și nu plănuim să avem așa ceva... Rușii îi acuză adesea pe alții că plănuiesc pentru ei înșiși", a declarat Kuleba, potrivit Republic.ru

El a sugerat ca directorul general al AIEA să trimită experți cu o inspecție: "Într-o conversație cu Rafael Grossi, am sugerat oficial ca AIEA să trimită imediat experți la siturile pașnice din Ucraina pe care Rusia le descrie în mod fals ca fiind situri pentru dezvoltarea unei "bombe murdare". El a fost de acord. Spre deosebire de Rusia, Ucraina a fost întotdeauna și rămâne transparentă. Nu avem nimic de ascuns."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te