Macron încearcă să recâștige Libanul, spunând că Hezbollah e o „formațiune politică aleasă”

DE Elena Andrei | 01.09.2020 - 16:10

Președintele francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită de trei zile în Liban, s-a întâlnit cu omologul său Michel Aoun la Beirut, declarând că vizita sa are în vedere ajutorul umanitar și scena politică, după vidul provocat de uriașa explozie din port, de la 4 august.

SHARE

Într-o declarație de presă, Macron a precizat că va verifica evoluțiile privind tranziția politică a țării.

„Vreau să mă asigur că guvernul format va salva Libanul și va lansa reforme anticorupție, energetice și de reconstrucție”, a spus el. „Procesul a început cu numirea unui prim-ministru", a subliniat acesta, adăugând și o declarație surprinzătoare, anume că Hezbollah, organizația de pe lista de terorism a multor țări occidentale și nu numai, „este în arena politică libaneză și a fost aleasă”.


În conformitate cu pactul sectar de împărțire a puterii în Liban, primul ministru trebuie să fie întotdeauna sunnit, dar are nevoie și de susținerea comunităților șiite și creștine. Luni, președintele Michel Aoun a început consultări cu liderii acestora, inclusiv cu organizațiile șiite Hezbollah și Amal, care au și „braț” politic.

Țările occidentale și Israelul, care au trecut Hezbollah pe lista organizațiilor teroriste, susțin că Libanul nu are nicio șansă de redresare, atât timp cât se află sub dominația acestor grupări șiite.

Însă președintele francez și-a arătat disponibilitatea de a recunoaște „brațul politic” al Hezbollah, având interese energetice în gazele din Mediterana și după ce a pierdut în Libia, unde îl susținea pe mareșalul rebel Khalifa Haftar împotriva Guvernului Sarraj, susținut de ONU.

Un grup influent de foști miniștri libanezi l-a ales pe fostul ambasador în Germania Mustafa Adib pentru a forma un guvern pentru implementarea reformelor și reconstrucția țării, după explozia devastatoare care a ucis peste 200 de oameni și a dărâmat zone întregi din Beirut, și pe fondul protestelor masive împotriva guvernului corupt.

Grupul care îl susține pe Adib are cel mai mare număr de parlamentari musulmani sunniți din Parlamentul libanez, inclusiv ai blocului Mișcarea Viitorului al fostului prim-ministru Saad Hariri.

Astfel, Adib a obținut deja 90 de voturi din 120 în consultările parlamentare pentru a revendica funcția.

La 9 august, Parisul a găzduit o conferință a donatorilor pentru a solicita ajutor umanitar internațional de urgență pentru Liban după explozie, în timpul căruia Macron s-a angajat să furnizeze ajutor direct poporului libanez.

Totodată, la 1 septembrie, Libanul sărbătorește centenarul de la înființarea Marelui Liban, care a fost declarat în 1920 după demarcarea frontierei între țările aflate sub stăpânirea otomană, inclusiv Siria și Muntele Mutasarrifate, ia Macron a vrut să fie prezent.

Macron se va întâlni cu fostul prim-ministru Saad Hariri și cu celebra cântăreața libaneză Fairouz, care se bucură de o largă popularitate în țările arabe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te