Macron, hotărât să „spargă ușa fricii” în Occident. Va merge în Ucraina cu un plan contra Rusiei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.03.2024 - 16:08
Macron, hotărât să „spargă ușa firicii” în Occident. Va merge în Ucraina cu un plan contra Rusiei - Foto: Profimedi images
Macron, hotărât să „spargă ușa firicii” în Occident. Va merge în Ucraina cu un plan contra Rusiei - Foto: Profimedi images

Duminică, Palatul Élysée a comunicat că președintele francez Emmanuel Macron va efectua o vizită în Ucraina "în următoarele săptămâni", conform informațiilor furnizate de Ouest-France.

SHARE

Anunțul a fost făcut în urma unei convorbiri telefonice între Macron și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Macron, hotărât să „spargă ușa firicii” în Occident. Va merge în Ucraina cu un plan contra Rusiei

Inițial, președintele francez declarase că va vizita Ucraina în februarie, ulterior indicând că această vizită va avea loc înainte de jumătatea lunii martie.

Cei doi lideri "au convenit să rămână în contact strâns, în special în legătură cu vizita președintelui republicii în Ucraina, care este programată să aibă loc în următoarele săptămâni", conform unui comunicat de presă emis de președinția franceză.

În contextul reuniunii de monitorizare a sprijinului acordat Ucrainei, organizată de Franța la Paris pe 7 martie, Emmanuel Macron a reafirmat în timpul convorbirii telefonice "dorința sa de a continua eforturile pentru a înființa rapid coaliția privind loviturile în profunzime, precum și sprijinul pentru inițiativa cehă privind munițiile", potrivit Palatului Élysée.

Citește și: VIDEO Rusia convoacă Consiliul de Securitate ONU. „Trupe franceze în Ucraina duc la război mondial”

De asemenea, Macron a subliniat "necesitatea de a continua activitatea întreprinsă în cadrul coaliției "artilerie pentru Ucraina", pusă în aplicare sub președințiile americană și franceză.

Reuniunea de la Paris din 7 martie a avut loc cu participarea a douăzeci și opt de țări și a fost dedicată monitorizării sprijinului acordat Ucrainei, la peste doi ani de la invazia rusă. Această întâlnire a fost precedată de o reuniune internațională de susținere a Ucrainei care a avut loc la Paris pe 26 februarie, la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron.

Poziția recentă a președintelui Macron a fost criticată de grupurile de opoziție din Franța, în special afirmația sa după conferința din 7 martie că nu ar trebui exclusă posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina în viitor.

Citește și: Emmanuel Macron anunță scenariul în care Franța va trimite trupe în Ucraina: „Acestea sunt hărțile”

Cu toate acestea, mai mulți aliați europeni ai Franței, precum și Statele Unite, au respins ideea trimiterea de trupe în Ucraina, iar președintele Macron a recunoscut că "nu există un consens astăzi" în ceea ce privește această opțiune.

Macron unește România cu Moldova

Macron unește România cu Moldova pentru a asigura o rută de tranzit a trupelor. Rusia se teme. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat deschiderea unei misiuni militare permanente la Chișinău în lunile următoare.

Citește și: Franța, mesaj ferm pentru aliații europeni: „Trebuie să contracarăm Rusia fără să-i declarăm război”

Franța lucrează activ la implementarea sistemelor de apărare aeriană în Polonia și România, ceea ce înseamnă, scriu analiștii ruși de la canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar, că Macron trece la faza executivă a intenției sale de trimitere de trupe „pentru a proteja spațiul aerian, securitatea frontierei sau comunicațiile maritime” în zona Ucrainei.

Francezii iau în considerare și posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina pentru asistență în logistică și deminare, și aceleași obiective pot fi anunțate oficial și în Moldova, întrucât prin această țară are loc și tranzitul militar, scrie Telegram/Rybar.

Macron a declarat că misiunea militară franceză va lucra pentru a consolida compatibilitatea armatelor Franței și Moldovei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te