LIVE Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.09.2022 - 09:08

Regina Elisabeta a ll- a a murit joi după -amiază, la reşedinţa sa de la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, a anunţat Palatul Buckingham. ”Regina a murit paşnic la Balmoral, în această după-amiază”, este anunţul.

SHARE

UPDATE 21:38: Premierul Ciucă a transmis joi seară pe platforma de Twitter a Guvernului un mesaj de condoleanțe, „România se alătură poporului britanic şi Familiei Regale britanice în deplângerea morţii Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a.”

UPDATE 21:20: ”Majestatea Sa Margareta a României şi Alteţa Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu imensă durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, a transmis Biroul de Presă al Majestăţii Sale Custodele Coroanei.

UPDATE 21:10: Klaus Iohannis a transmis, joi seară, un mesaj de condoleanţe, după moartea Reginei Elisabeta. ”Domnia Majestăţii Sale a modelat istoria modernă şi reprezintă un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public”, a transmis preşedintele.

UPDATE 21.00 Moartea Reginei va marca începutul unei perioade de doliu național pentru Marea Britanie și sfârșitul celei de-a doua „ere elisabetane”. Charles, primul ei fiu, îi va urma la tron.

UPDATE 20.42 Regina Elisabeta a ll- a a murit joi după -amiază, la reşedinţa sa de la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, a anunţat Palatul Buckingham. ”Regina a murit paşnic la Balmoral, în această după-amiază”, este anunţul. ”Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine”, mai arată anunţul.

UPDATE 20.40 Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani. 

UPDATE 19.46. În septembrie, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat, într-un mesaj adresat naţiunii în ajunul Jubileului său de Platină, că soţia fiului ei Charles, Camilla, ar trebui să fie regină consoartă atunci când prinţul o va urma la tron, transmite AFP.

Update 19:30: Meghan, ducesa de Sussex, nu va merge la Balmoral cu Prinţul Harry, care va merge singur la patul bunicii sale, Elisabeta a II-a. Meghan, potrivit unor surse din presa britanică, s-ar putea alătura familiei regale la o dată ulterioară. Kate, ducesa de Cambridge, a stat şi ea la Castelul Windsor, unde cei trei copii au avut astăzi prima zi de şcoală.

Citește și: Meghan, ducesa de Sussex, nu se grăbește să o vadă pe Regină la Balmoral. Harry se duce singur

Update 19:20: Lizz Truss nu merge în Scoția să o vadă pe Regină.

Update 19:00: O mulţime de oameni se adună în faţa porţilor Palatului Buckingham, printre care mulţi turişti, mulţi în lacrimi temându-se pentru viaţa Reginei Elisabeta, scrie BBC. „Eeste singura regină pe care am avut-o toată viaţa mea. Este o doamnă atât de drăguţă. Este un şoc extraordinar ”, spun ei pentru BBC.

S-a comunicat oficial că Majestatea Sa, în vârstă de 96 de ani, „este instalată confortabil la Balmoral, unde rămâne sub supraveghere medicală”.

„Membrii apropiați ai familiei reginei au fost informați”, a precizat palatul.

Citește și: VIDEO Charles, care deține opt case în România, va fi viitorul rege al Marii Britanii

Clarence House a confirmat că Prințul Charles și Camilla au ajuns deja la Balmoral. Elicopterul lui Charles a fost văzut aterizând pe terenul de la Balmoral în această dimineață.

Prințul William se îndreaptă, de asemenea, spre domeniul scoțian, în timp ce temerile pentru sănătatea reginei cresc.

Prințul Harry și Meghan Markle, care urmau să fie la Londra în această seară, sunt, de asemenea, pe drum.

Prințesa Anne, care se afla deja în Scoția pentru diverse angajamente, prințul Andrew, iar celălalt fiu al reginei, prințul Edward, va zbura și el la Balmoral împreună cu soția sa, Sophie Wessex.

În urma unei evaluări suplimentare în această dimineață, medicii reginei „sunt îngrijorați pentru sănătatea Majestății Sale și au recomandat ca aceasta să rămână sub supraveghere medicală”. 

Anunțul vine la doar două zile după ce regina a părut a fi destul de energică la întâlnirea cu noul prim-ministru, Liz Truss, la Balmoral.

Truss a fost printre primii care i-au urat succes Majestății Sale astăzi, după numirea oficială de luni.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a: Soția prinţului Charles, Camila, ar trebui să devină regină consoartă

„Întreaga țară este profund îngrijorată de veștile venite de la Palatul Buckingham.  Gândurile mele - și gândurile oamenilor din întreagul nostru Regat - sunt alături de Majestatea Sa Regina și de familia sa în aceste momente", a declarat Truss.

Președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, i-a transmis, de asemenea, reginei cele mai bune urări, în timp ce a întrerupt dezbaterea de astăzi din Parlament privind energia.

„Știu că vorbesc în numele întregii Camere când spun că trimitem cele mai bune urări Majestății Sale Regina și că ea și familia regală sunt în gândurile și rugăciunile noastre în acest moment”, a declarat acesta.

„Dacă va mai fi ceva, vom informa Camera în consecință”, a adăugat Sir Lindsay.

Arhiepiscopul de Canterbury a declarat că „rugăciunile națiunii" sunt alături de regină.

„Rugăciunile mele și ale oamenilor din întreaga Biserică a Angliei și ale națiunii sunt astăzi alături de Majestatea Sa Regina”, a scris Justin Welby pe Twitter.

„Fie ca prezența lui Dumnezeu să o întărească și să o mângâie pe Majestatea Sa, familia ei și pe cei care o îngrijesc la Balmoral.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te