Likud, umăr la umăr cu „Albastru și Alb” al lui Benni Gantz. Putin îi ridică osanale lui Netanyahu

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.09.2019 - 22:18

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu se confruntă cu o luptă pentru supraviețuirea politică, în cadrul unei alegeri strânse marți, care ar putea pune capăt dominării sale de 10 ani în politica națională.

SHARE

Comitetul central pentru alegeri a anunțat marți la prânz că participarea la alegerile naționale din Israel se îndreaptă spre cea mai mare cotă din decenii. Prezenţa la urne în scrutinul parlamentar anticipat din Israel era de 53,5% la ora 18.00, mai mare decât la aceeaşi oră în alegerile din aprilie, când procentul final a fost de 68,5. Votarea se încheie la 10.00 p.m.

Alegerile au fost convocate după ce Netanyahu nu a reușit să formeze o coaliție în urma alegerilor din aprilie, în care Likud și Albastru și Alb au luat câte 35 din cele 120 de locuri din Knesset.

Conform sondajelor de opinie, partidul de dreapta Likud al lui Benjamin Netanyahu se află la scor strâns cu partidul centrist Albastru și Alb, condus de fostul șef al forțelor armate Benni Gantz. Iar partidul de extremă dreaptă Yisrael Beiteinu ar putea apărea ca principal element în discuțiile pentru o coaliție de guvernământ.

Analiștii politici consideră că un sfârșit al „erei Netanyahu” ar fi puțin probabil să conducă la o schimbare importantă a politicii în problemele disputate, mai ales în procesul de pace cu palestinienii, care s-a prăbușit în urmă cu cinci ani.

Campaniile celor două partide principale în repetarea alegerilor parlamentare din Israel au indicat diferențe mici în privința luptei regionale împotriva Iranului, a legăturilor cu palestinienii și cu Statele Unite și în privința economiei.

Netanyahu și-a anunțat intenția de a anexa Valea Iordanului și alte colonii din Cisiordania ocupată. Partidul lui Gantz a subliniat de asemenea că va consolida coloniile evreiești din Cisiordania, iar Valea Iordanului va rămâne „granița de securitate” în estul Israelului.

Netanyahu îl înfățișează pe Gantz ca fiind neexperimentat și incapabil de a obține respectul din partea liderilor mondiali precum Trump sau Putin.

Gantz îi reamintește că a avut întâlniri importante cu șefii armatelor lumii și îl acuză pe Netanyahu că nu face altceva decât să distragă atenția de la acuzațiile de corupție pe care premierul le-a respins ca fără temei.

Înainte de alegeri, Trump i-a dat un impuls lui Netanyahu, recunoscând suveranitatea israeliană asupra Înălțimilor Golanului și anunțând o alianță de securitate.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat marți, chiar în timpul alegerilor, că este mândru că relațiile Rusiei cu Israelul au atins cel mai înalt nivel.

„Noi, în Rusia, acordăm o mare atenție dezvoltării relațiilor reciproc avantajoase cu statul Israel. Și ne străduim să le construim într-un parteneriat și într-un spirit constructiv", a spus Putin la un congres al fundației caritabile israeliene Keren Hayesod.

„Fără nicio exagerare, pot spune cu mândrie că niciodată nu a existat un astfel de nivel de relații între Rusia și Israel. Legăturile ruso-israeliene se remarcă datorită dialogului politic semnificativ”, a spus liderul rus, adăugând că a avut întâlniri regulate cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Cea mai recentă a avut loc săptămâna trecută în orașul rusesc Soci.

„Schimbăm de multe ori opinii, avem consultări la telefon, discutăm evenimente curente, uneori cele mai presante probleme de pe agenda globală și regională și cooperarea bilaterală”, a menționat Putin.

Miercuri se vor cunoaște rezultatele, însă conform unui sondaj al Canalului 13, al cărui specialist, Camil Fuchs, a avut cel mai precis sondaj la alegerile din aprilie, partidul Likud al Netanyahu a câștigat 31 de locuri, iar blocul său de centru-dreapta un total de 54 de locuri. Liderul de centru-stânga al Albastru și Alb, Benny Gantz, a câștigat 58, iar partidul său a câștigat 33.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te