Un lider al talibanilor, Gholam Ruhani, a fost eliberat din închisoarea Guantanamo în 2014

DE Edi Neagu | Actualizat: 17.08.2021 - 23:50
Gholam Ruhani susține că a fost opt ani prizonier la Guantanamo. FOTO: Facebook
Gholam Ruhani susține că a fost opt ani prizonier la Guantanamo. FOTO: Facebook

Unul dintre cei mai temuți lideri talibani, Gholam Ruhani, spune că a fost încarcerat la Guantanamo într-o cușcă. Ruhani a fost deținutul numărul 3 și a fost printre primii prizonieri închiși la Guantanamo.

SHARE

Unul dintre comandanții talibanilor, care a rostit discursul triumfător al victoriei, duminică în Palatul prezidențial din Kabul, este Gholam Ruhani, cel pe care presa occidentală îl consideră favorit la preluarea postului de președinte al Afganistanului. 

Potrivit tabloidului britanic Daily Mail, Ruhani ar fi spus că a fost închis aproape opt ani în închisoarea americană Guantanamo și a fost eliberat din detenție abia după ce le-a spus autorităților americane că este doar un simplu proprietar de magazin care i-a ajutat pe soldații SUA și că vrea să revină acasă pentru a-și îngriji tatăl bolnav. De fapt, Ruhani era încă de atunci un temut agent de securitate al talibanilor în cadrul Ministerului Informațiilor, a cărui familie avea legături cu liderii talibani.

CITEȘTE ȘI: Apartament cu două camere la Mamaia, 1.000 €/noapte. Cinci camere în Dubai, 500 € și o stea în plus

Potrivit datelor Departamentului de Stat consultate de Daily Mail, Ruhani a fost deținutul numărul 3 și a fost printre primii prizonieri închiși la Guantanamo, și a fost acolo între 2002 și 2007, adică cinci ani, nu aproape 8 cum susține talibanul.

Risc mic pentru securitate

Deși era considerat că reprezintă un risc scăzut la adresa securității, într-un document din martie 2007 se menționează că Ruhani a continuat să insiste că nu a auzit niciodată de Al-Qaeda înainte de 11 septembrie 2001 și că s-a alăturat talibanilor doar pentru a supraviețui.

Potrivit datelor de la Guantanamo, Ruhani este născut în 1975 și a crescut în Ghazni, sud-estul Afganistanului, înainte să fie trimis de către părinții săi în Iran pentru a scăpa de războiul pornit de invazia societică a Afganistanului, în 1979. El a revenit acasă abia în 1992 și a lucrat la magazinul tatălui său, înainte ca orașul în care locuia să fie ocupat de talibani, în 1996.

CITEȘTE ȘI: Sondaj Politico: PNL la 18%, USR PLUS la 12%. PSD și AUR cresc consistent

Documentele americane arată că Ruhani a decis să se alăture Ministerului Informațiilor pentru a evita să fie recrutat în operațiunile de luptă, așa că a făcut parte din patrulele de pe străzile din Kabul.

La minister a lucrat patru ani, timp în care a cercetat presupuse infracțiuni. În 2001 a fost arestat împreună cu cumnatul său, Abdul Haq Wasiq, fostul adjunct al ministrului Informațiilor al talibanilor. De fapt, cei doi ar fi fostla o ședință de evaluare a informațiilor cu unii oficiali americani, pentru a identifica locația unde se află mullahul Muhammad Omar, celebrul fondator chior al mișcării talibane, a cărui decizie de a-i acorda adăpost lui Osama Bin Laden a declanșat invazia militară americană în Afganistan.

Un alt lider taliban, eliberat de Obama

Pe de altă parte, un alt lider actual al talibanilor, Khairullah Khairkhwa, a fost prizonier timp de opt ani la Guantanamo, de unde a fost eliberat în 2014 prin ordinul semnat de președintele Barack Obama. El a fost între cei cinci talibani dați în schimbul unui soldat american dezertor, iar americanii au primit asigurări că talibanii vor ajunge în Qatar, și nu vor provoca neplăceri în Afganistan. De fapt, cei cinci au plecat unde au dorit, și au organizat de atunci mișcarea talibană, acțiune care a culminat cu ocuparea Palatului prezidențial din Kabul.

Mai mult, cei cinci talibani au făcut parte, de la eliberare și până acum, din echipele de negociere talibane recunoscute de către diplomații occidentali, în timpul așa-ziselor negocieri de pace.

Chiar la începutul acestui an, Khairullah Khairkhwa a stat la masă alături de emisarul special al președintelui Joe Biden în Afganistan, Zalmay Khalilzad, la discuțiile de la Moscova.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te