Sfântul Serghiev a fost declarat patronul Marelui Ducat al Moscovei în 1422, ulterior devenind unul dintre sfinții patroni ai Rusiei, cel mai popular.
Capetele încoronate au fost botezate la Mănăstirea Sf. Serghiev și nici Stalin nu a îndrăznit să ridice mâna asupra lăcașului sfântului patron.
Pentru ruși, Serghiev a fost înainte de a fi sfânt un erou național și un exemplu de viață spirituală în cea mai bună formă, fiind și un ocrotitor al poporului.
Icoana, cunoscută și sub numele de „Ospitalitatea lui Avraam”, a fost creată pentru altarul mănăstirii și a fost păstrată la Galeria Tretiakov din 1929, în condiții speciale, fiind foarte fragilă.
Decizia de a fi scoasă acum și dusă cu mare fast la mănăstirea pentru care a fost creată a fost luată la Kremlin, pentru a oferi poporului rus un prilej de gândire la viața spirituală, în acest ceas de grea cumpănă prilejuit de sancțiunile internaționale aplicate Rusiei din cauza invaziei în Ucraina.
Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că sancțiunile impuse Rusiei „vor îngenunchea lumea”, nu Moscova.
Citește și
VIDEO Iranul se declară „capabil să construiască bomba nucleară” în câteva zile și amenință Israelul
VIDEO Rachetele HIMARS vor fi folosite asupra obiectivelor rusești din Crimeea. „Nu e Rusia”
O comisie specială a fost înființată pentru a asista Ministerul rus al Culturii pentru transportul și expunerea Troiței la Mănăstirea Sf. Serghiev aflată lângă Moscova, unde vor avea loc festivități prilejuite de împlinirea a 600 de ani de la descoperirea moaștelor Sfântului Serghiev de Radonej.
Icoana a fost transportată într-o vitrină securizată, cu aer condiționat, și va fi returnată la Galeria de Stat Tretiakov după festivități.
Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, conduce slujbele de închinare în cadrul celor două zile de festivități de la mănăstire, care au început duminică.
Patriarhul a vizitat Catedrala Treimii pentru a cânta slava Sfântului Serghiev de Radonej.