Kremlinul omagiază un superspion care a furat secrete de la Casa Albă, FBI și NATO timp de 32 de ani

DE Adina Mutăr | 10.11.2020 - 22:22
sursă capturat v

Kremlinul a susținut că un superspion rus a pozat ca artist în timp ce fura secrete de la Casa Albă, FBI, CIA și NATO, într-o carieră de 32 de ani.

SHARE

Iuri Șevcenko, care a murit, la vârsta de 81 de ani, săptămâna trecută, a operat în numeroase țări din întreaga lume și a susținut că a obținut informații de la cele mai înalte niveluri ale serviciilor secrete occidentale.

Moartea sa a fost anunțată de SVR, Agenția de Informații Externe din Moscova.

Cariera sa pentru SVR și KGB ca agent legendat - operând fără acoperire diplomatică - ar fi durat din 1969 până în 2001, acoperind prăbușirea URSS.

A continuat să lucreze formând noi agenți încă un deceniu.

În timp ce lucra în Occident, a fost însărcinat „să controleze operațiunile de spionaj ale administrației prezidențiale a SUA, CIA și FBI, Departamentul de Stat și sediul NATO”, scrie Sputnik.

Cel mai mare succes, potrivit Kremlinului, a fost obținerea accesului la aproximativ 300 de volume de materiale „top secret” ale NATO - unele cu clasificare „cosmic”, cel mai înalt nivel - pe care le-a transmis agenților de legătură sovietici și mai târziu ruși.

Acasă, i s-a acordat o recompensă rară: portretului său pe un monument dedicat agenților de informații ruși de top. 

A primit alte numeroase premii și titlul de „erou al Rusiei”, cel mai înalt premiu al țării, acordat de către președintele Vladimir Putin în urmă cu trei ani.

Doar câteva detalii despre metodele sale și despre acțiunilor de spionaj au apărut după moartea sa, la 6 noiembrie. Un amănunt, la un moment dat și-a creat legenda unui artist boem și astfel s-a situat în afara oricăror suspiciuni.

„În Italia, Germania, Regatul Unit - oriunde a operat, avea o singură acoperire, foarte neobișnuită pentru un ofițer de informații: artist”, a relatat TV Zvezda.

„Șevcenko, într-adevăr, picta frumos și știa istoria artei. La urma urmei, când era în școală, visase să construiască case și palate și să picteze. A absolvit Institutul de Arhitectură din Moscova cu onoruri, primind Premiul Stalin, nu exista un premiu mai mare atunci. Dar și-a schimbat viața brusc la începutul anilor '60, când l-a întâlnit pe Iuri Drozdov, fondatorul  unității speciale Vympel și vicepreședinte al KGB. Atunci și-a dat seama că nu există o profesie mai importantă decât apărarea Patriei”, relatează TV Zvezda.

Vorbind despre munca sa revistei rusești Vesti, în septembrie, Șevcenko a povestit că a existat un moment în care toate serviciile de contrainformații din lume îl căutau. Atunci i-a venit ideea să-și schimbe „identitatea”, să devină artist.

„Astfel, cel pe care îl știau a dispărut. În fața lor era un bărbat cu bucle negre până la umeri, boem, un artist, o persoană complet diferită. Nu m-au recunoscut”, a povestit el.

Șevcenko a spus că a avut capacitatea de a câștiga prieteni, prieteni sinceri care l-au ajutat în mod altruist și astfel a furat secrete de la oameni de nivel înalt din Occident.

„M-au ajutat oameni foarte interesanți. Oameni de rang foarte înalt pe care de regulă îi consideri dușmani”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te