Kremlin: Convorbirea de la miezul nopții Putin-Biden nu va fi publică. Dispute UE-Rusia

DE Adina Mutăr | 30.12.2021 - 20:03
Convorbirea de la miezul nopții Putin-Biden nu va fi publică/foto: axios

Conversația dintre președintele rus, Vladimir Putin și omologul său american, Joe Biden, „nu va avea nicio parte publică”, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

SHARE

„De data aceasta, este vorba despre o conversație telefonică, un apel telefonic obișnuit. În consecință, nu va exista nicio parte publică", a explicat Peskov.

Apelul telefonic este programat joi, o jumătate de oră înainte de miezul nopții, a precizat acesta.


Președintele american, Joe Biden, a acceptat invitația lu Putin de a avea o convorbire telefonică „pentru a discuta o serie de subiecte, inclusiv viitoarele angajamente diplomatice cu Rusia”, a comunicat Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Emily Horne, a declarat că Administrația Biden continuă să se angajeze într-o diplomație extinsă cu aliații și partenerii săi europeni, consultându-se și coordonând o abordare comună ca răspuns la acumularea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei.

Aceasta a precizat că președintele SUA a vorbit cu lideri din întreaga Europă, iar oficialii din administrația Biden s-au angajat multilateral cu NATO, UE și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

„Oficialii au avut, de asemenea, numeroase consultări cu omologii lor, inclusiv cu cei din țările din flancul estic, bilateral și în format B9, precum și cu Ucraina”, a spus Horne.

Formatul B9 este o inițiativă a României și Poloniei, care include și Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Letonia și Estonia.

Citește și

Biden vrea o soluție diplomatică, Rusia exclude orice concesie

Biden şi Putin vor avea joi o convorbire telefonică pe fondul tensiunilor privind Ucraina

 

Potrivit CNN, care a citat un oficial al administrației, apelul a fost solicitat de Putin, iar Biden a acceptat pentru că „el crede că, atunci când e vorba de Rusia, nu există un substitut pentru dialogul direct lider-lider”.

Joi, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, reiterând sprijinul SUA pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

„Cei doi au discutat despre eforturile de rezolvare pașnică a conflictului din estul Ucrainei și despre viitoarele angajamente diplomatice cu Rusia”, a transmis Departamentul de Stat.

 

Dispute UE-Rusia

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat într-un interviu pentru Die Welt că Uniunea Europeană ar dori să discute „toate încălcările Rusiei de când Actul Final de la Helsinki a fost adoptat, în 1975”.

În acel interviu, Borrell a respins propunerile Rusiei de garanții de securitate ca fiind inacceptabile și a avertizat că negocierile asupra acestora nu ar putea avea loc fără participarea Uniunii Europene.

 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a răspuns imediat lui Borrell că „dialogul Uniunii Europene cu Rusia are de ani de zile o formă nepermisă”.  

„Forma pretențiilor domnului Borrell împotriva noastră și modul în care Bruxelles-ul s-a exprimat de-a lungul multor ani a fost extrem de ciudată și, în multe cazuri, nepermisă. Acum nu are sens să înaintăm vreo pretenție. În ceea ce privește declarațiile pe care serviciul diplomatic de care este responsabil Borrel le-a produs în masă, acestea conțin cereri formulate într-un mod foarte ciudat. De exemplu, „Rusia trebuie să...” sau „Se așteaptă ca Rusia să...”. De parcă am fi membri ai Uniunii Europene sau NATO și dintr-o dată s-a dovedit că am greșit ceva, sau nu aveam dreptul să prezentăm un proiect pentru o discuție comună”, a declarat Zaharova.

Ea a spus că speculațiile lui Borrell cu privire la contribuția ipotetică a Uniunii Europene la discuția privind garanțiile de securitate în Europa păreau „foarte ciudate”.

Oficialul de la Ministerul rus de Externe a reamintit că diplomații UE în ultimii ani au făcut destul de multe declarații de tip ultimatum, fără a propune proiecte sau discuții asupra lor, ci doar și-au declarat poziția unilaterală. 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te