Kamala Harris: Dacă Russia atacă, NATO va apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat

DE Lidia Moise | Actualizat: 19.02.2022 - 19:47
Kamala Harris la Conferința de la Munchen, foto: mesaj pe Twitter, Casa Albă

Dacă va ataca Ucraina, Rusia se expune unor acțiuni economice severe, rapide și coordonate, forţele NATO în Europa de Est vor fi întărite, dar SUA preferă rezolvarea conflictului pe cale diplomatică, a declarat astăzi Kamala Harris, vicepreședinta SUA

SHARE

 ”Am pregătit, împreună, măsuri economice care vor fi rapide, severe și coordonate. Vom impune sancțiuni financiare de amploare și controale la export. Vom viza instituțiile financiare și industriile cheie ale Rusiei. Și îi vom viza pe cei care sunt complici și pe cei care ajută și susțin această invazie neprovocată. Nu vă înșelați: impunerea acestor măsuri radicale și coordonate va provoca pagube mari celor care trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat Kamala Harris în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, arată Casa Albă.

Vicepreședinta SUA a adăugat că măsurile economice vor fi dublate de întărirea, în continuare a aliaților din francul estic al NATO. ”Așa cum a spus președintele Biden, forțele noastre nu vor fi desfășurate pentru a lupta în interiorul Ucrainei, dar vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a adăugat Harris.

”De fapt, împreună am luat deja măsuri pentru a ne consolida descurajarea și apărarea colectivă. Am desfășurat încă 6.000 de membri ai armatei americane în România, Polonia și Germania”, a spus Harris.

Încă 8.500 de membrii ai armatei din Statele Unite sunt în așteptarea unui ordin similar, a adăugat vicepreședinta SUA.

”Oamenii au dreptul de a-și alege propria formă de guvernare, națiunile au dreptul de a-și alege propriile alianțe și există drepturi inalienabile pe care guvernele trebuie să le protejeze”, a mai spus Kamala Harris. În plus, ”trebuie respectate suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor și granițele naționale nu ar trebui schimbate cu forța”, a adăugat Harris.

''Rusia insistă să declare că este pregătită să negocieze. Însă în acelaşi timp, ea îngustează calea diplomaţiei'', a mai spus vicepreşedinta SUA. ''Acţiunile lor pur şi simplu nu corespund declaraţiilor', a adăugat Harris'.

Adesându-se președintelui Vladimir Zelenskiy vicepreședinta SUA a spus că, în cazul în care Rusia va invada Ucraina va face față sancțiunilor economice dure, dar a adăugat că SUA opteaă pentru rezolvarea prin dialog diplomatc a impasului. ”Dacă Rusia vă invadează în continuare țara, așa cum am menționat mai devreme astăzi, vom impune sancțiuni economice rapide și severe. Am spus clar asta. De asemenea, este clar că am prefera ca acest lucru să fie rezolvat într-un mod diplomatic și am rămas deschiși către o cale diplomatică de soluționare”, a mai spus Harris

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te