Just Fontaine, legenda fotbalului francez a murit. A bătut toate recordurile la Cupa Mondială

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.03.2023 - 09:04
Just Fontaine, legenda fotbalului francez a murit. A bătut toate recordurile la Cupa Mondială - FOTO: Profimedia Images

Just Fontaine, legenda fotbalului francez a murit. A bătut toate recordurile la Cupa Mondială. Just Fontaine, un "monument al fotbalului francez", care în 1958 a marcat un record de 13 goluri într-o singură ediție a Cupei Mondiale, a murit la vârsta de 89 de ani.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Decesul său a fost anunțat de Paris Saint-Germain, pe care a condus-o între 1973 și 1976, conducând-o la promovarea din nou în Ligue 1 în 1974. PSG l-a descris pe Fontaine drept un "monument al fotbalului francez".

Didier Deschamps, selecționerul Franței, a declarat: "Moartea lui Just Fontaine mă întristează, așa cum îi va întrista în mod inevitabil pe toți cei care iubesc fotbalul și echipa noastră națională. 'Justo' este, și va rămâne, o legendă a echipei.

Just Fontaine, legenda fotbalului francez a murit. A bătut toate recordurile la Cupa Mondială

Născut în Maroc în 1933, Fontaine a început la USM Casablanca, înainte de a ajunge la Nice în 1953. Trei ani mai târziu, s-a transferat la Reims.

În cariera sa la club, rata de reușite a lui Fontaine a fost la fel de impresionantă. A marcat 259 de goluri în 283 de meciuri și a fost unul dintre jucătorii cheie ai echipei Stade de Reims care a ajuns în finala Cupei Europene în 1959. Reims, care a câștigat trei titluri de campioană a Franței cu Fontaine între 1958 și 1962, a pierdut cu 2-0 în fața lui Real Madrid, dar el a fost cel mai bun marcator al competiției, cu 10 goluri.

Citește și: VIDEO Aeronava „Ziua judecății de apoi” în Europa. Poate porni un război nuclear dacă ordonă Biden

Fontaine a marcat un hat-trick împotriva Paraguayului în meciul de deschidere al grupei Franței la Cupa Mondială din 1958, două împotriva Iugoslaviei și unul împotriva Scoției. A marcat două goluri în victoria Franței cu 4-0 în sferturile de finală împotriva Irlandei de Nord și a egalat în semifinala cu Brazilia.

FOTO: Profimedia Images

Citește și: Turcii construiesc un km de galerie de metrou mult mai scump la Cluj ca la București. Cum se explică

Cu toate acestea, Brazilia - inspirată de un Pelé în vârstă de 17 ani, care a marcat un hat-trick în a doua repriză - a câștigat cu 5-2. Fontaine a marcat patru goluri în fața Germaniei de Vest în meciul pentru locul al treilea, pe care Franța l-a câștigat cu 6-3.

Cele 13 goluri ale sale îl plasează pe locul al patrulea în topul celor mai buni marcatori din toate timpurile la Cupa Mondială, alături de argentinianul Lionel Messi, care a avut nevoie de cinci finale pentru a atinge acest total, potrivit SkyNews.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te