Joe Biden spune că e dispus să folosească forța militară în apărarea Taiwanului

DE Daniel Toșa | 23.05.2022 - 11:24
Joe Biden spune că e dispus să folosească forța militară în apărarea Taiwanului/FOTO: Facebook/JoeBiden

Preşedintele american Joe Biden a afirmat luni, la Tokyo, că ar fi dispus să folosească forţa pentru a apăra Taiwanul, o declaraţie survenită într-o serie de comentarii critice la adresa Chinei

SHARE

Afirmaţia lui Biden, făcută în prima sa vizită în Japonia de la preluarea mandatului şi în prezenţa premierului nipon Fumio Kishida, a părut să fie o distanţare de politica actuală a Statelor Unite de aşa-numită ambiguitate strategică faţă de chestiunea unei eventuale implicări într-un conflict militar legat de Taiwan.

China consideră insula democratic autoguvernată drept teritoriu al său, parte a unei 'singure Chine', şi spune că acesta este subiectul cel mai sensibil şi mai important în relaţiile sale cu SUA.

Întrebat de un reporter dacă SUA vor apăra Taiwanul dacă acesta ar fi atacat, Biden a răspuns: „Da”.

„Acesta este angajamentul pe care noi l-am luat. Suntem de acord cu o politică a unei singure Chine. Ne-am angajat la ea (...) Însă ideea că (Taiwanul) poate fi luat prin forţă nu este, pur şi simplu, nu este potrivită”, a adăugat preşedintele american în conferinţa de presă, menţionând totuşi că nu se aşteaptă ca un astfel de eveniment să se întâmple sau să existe o tentativă în acest sens, potrivit Agerpres.

Citește și: Expert în securitate: FSB și GRU știu că Rusia pierde războiul și se pregătesc pentru era post-Putin

În urma comentariului lui Biden, un oficial al Casei Albe a precizat că nu există nicio schimbare în politica faţă de Taiwan.

Potrivit Reuters, consilierii pentru securitate naţională ai preşedintelui s-au foit pe scaune şi au înclinat capetele în timp ce îl urmăreau cu atenţie pe Biden răspunzând la întrebarea despre Taiwan. Unii dintre ei au privit în jos când preşedintele a emis ceea ce a părut a fi o un angajament lipsit de ambiguitate faţă de apărarea Taiwanului.

Citește și: Violenţe la o manifestaţie a opoziţiei: Turcia l-a convocat pe ambasadorul SUA

Biden a făcut un comentariu similar despre apărarea Taiwanului şi în octombrie trecut. Imediat după aceea, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că preşedintele nu anunţa nicio modificare în politica Statelor Unite, iar un analist s-a referit la declaraţia lui Biden ca la o 'gafă'.

Luni, preşedintele american a făcut afirmaţii dure despre atitudinea tot mai asertivă a Chinei în regiune, spunând de asemenea că speră că preşedintele rus Vladimir Putin va plăti un preţ pentru invadarea Ucrainei, parţial pentru a arăta Chinei cu ce s-ar confrunta dacă ar invada Taiwanul.

În ce-l priveşte, prim-ministrul japonez Kishida a subliniat disponibilitatea ţării sale de a adopta o postură defensivă mai puternică, precizând că Japonia va examina diferite opţiuni de a-şi întări capacităţile de apărare, inclusiv cea de retorsiune, semnalând o schimbare potenţială în politica de apărare. Aceasta va include o 'creştere considerabilă' a bugetului de apărare, a indicat el.

„O Japonie puternică, o alianţă SUA-Japonia puternică este o forţă a binelui în regiune”, a spus Biden în conferinţa de presă care a urmat discuţiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te