Joe Biden, după o discuție cu Xi Jinping: „Dacă nu ne mobilizăm, acești oameni ne vor lua pâinea”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.02.2021 - 09:11
Foto: foreignpolicy.com

Joe Biden a discutat la telefon aproximativ două ore cu președintele Chinei, Xi Jinping. Liderul Statelor Unite a subliniat că SUA trebuie să se mobilizeze pentru a face faţă în competiţia cu administraţia Chinei.

SHARE

"Am avut aseară o convorbire telefonică de două ore cu Xi Jinping. Şi ştiţi la fel de bine ca mine că aceşti oameni, dacă nu se mobilizăm, ne vor mânca pâinea. Dar a fost o conversaţie bună, îl ştiu bine (pe președintele Chinei - n.r.) şi am petrecut mult timp împreună în anii în care eram vicepreşedinte", a afirmat Joe Biden, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Casa Albă cu senatori democraţi şi republicani, pentru a discuta despre proiecte de infrastructură în Statele Unite, menţionând eforturile Chinei de a face investiţii în liniile feroviare şi în alte rute de transport, informează Mediafax, citând CNN.

"Sper că vom ajunge la un consens privind proiectele de infrastructură", a subliniat preşedintele SUA.

"Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit cu preşedintele Chinei, Xi Jinping. Preşedintele SUA a transmis salutări şi urări poporului chinez cu ocazia Anului Nou Lunar. Preşedintele Biden a afirmat priorităţile protejării securităţii poporului american, prosperităţii, sănătăţii şi modului de viaţă american, evidenţiind importanţa menţinerii unei zone Indo-Pacifică liberă şi deschisă", a anunţat Casa Albă, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.

"Preşedintele Biden a evidenţiat preocupările fundamentale privind practicile economice coercitive şi incorecte ale Beijingului, privind acţiunile de reprimare din Hong Kong, abuzurile asupra drepturilor omului din Xinjiang şi acţiunile din ce în ce mai incisive din regiune, inclusiv asupra Taiwanului. Cei doi lideri au schimbat idei despre contracararea pandemiei, despre provocările comune din domeniul siguranţei medicale globale, despre schimbările climatice şi despre limitarea proliferării armamentului. Preşedintele Biden a exprimat intenţia de a continua angajamentele practice, orientate spre rezultate, în sensul avansării intereselor poporului american şi ale aliaţilor", a mai transmis Casa Albă. 

La rândul său, preşedintele Xi Jinping a declarat că Administraţia Chinei vrea consolidarea relaţiilor cu Statele Unite, evidenţiind importanţa cooperării bilaterale pentru pacea, stabilitatea şi prosperitatea la nivel mondial.

"Aţi spus că America poate fi definită printr-un singur cuvânt: posibilităţi. Sperăm că posibilităţile vor fi direcţionate spre îmbunătăţirea relaţiilor China-SUA", a afirmat Xi Jinping. Liderul de la Beijing a subliniat că problemele referitoare la Taiwan şi Hong Kong sunt "afaceri interne" ale Chinei, recomandând Statelor Unite să respecte interesele centrale ale Chinei şi să acţioneze "prudent", informează agenţia China Nouă.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.