Cercetătorii au dezvoltat bețișoare care creează în mod artificial gustul de sare, ca parte a eforturilor de reducere a nivelului de sodiu din unele dintre cele mai populare mâncăruri din țară, ceea ce reprezintă o premieră mondială.
Bețișoarele funcționează cu ajutorul stimulării electrice și al unui mini-computer purtat pe brățara celui care mănâncă.
Dispozitivul transmite ionii de sodiu din alimente, prin bețișoare, către gură, unde creează o senzație de sărat, potrivit lui Homei Miyashita, profesor la Universitatea Meiji din Tokyo, al cărui laborator a colaborat cu producătorul de alimente și băuturi Kirin pentru a dezvolta dispozitivul.
Citește și: EXCLUSIV Primarul pro-rus din Chișinău își finanțează proiectele din banii bucureștenilor
Echipa a declarat că va perfecționa prototipul și speră să pună bețișoarele la dispoziția consumatorilor anul viitor.
Ustensilele ar putea găsi un public receptiv în Japonia, unde dieta tradițională tinde să fie bogată în sare din cauza folosirii unor ingrediente precum miso și sosul de soia.
Citește și: Nebunia Ministerului rus al Apărării: „Ucrainenii vor să-și arunce bsericile în aer de Paște”
Bețișoarele folosesc "electricitate foarte slabă - nu suficient pentru a afecta corpul uman - pentru a ajusta funcția ionilor precum clorura de sodiu și glutamatul de sodiu pentru a schimba percepția gustului, făcând ca mâncarea să pară mai puternică sau mai slabă", a precizat Kirin într-un comunicat.
Miyashita și Kirin au declarat că testele clinice efectuate pe persoane care urmează o dietă săracă în sodiu au confirmat că dispozitivul sporește gustul sărat al alimentelor sărace în sodiu de aproximativ 1,5 ori. Aceștia au precizat că participanții cărora li s-a administrat supă miso cu conținut redus de sare au comentat despre îmbunătățirea "bogăției, dulceaței și gustului general" al mâncării.
Consumul ridicat de sare poate contribui la hipertensiunea arterială, care este cea mai mare cauză a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.