Dispozitiv special: Japonia inventează bețișoarele "electrice" care fac mâncarea să pară mai sărată

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.04.2022 - 15:56
Japonia inventează bețișoarele "electrice" care fac mâncarea să pară mai sărată/FOTO: Pixabay
Japonia inventează bețișoarele "electrice" care fac mâncarea să pară mai sărată/FOTO: Pixabay

Dispozitivul folosește un curent slab pentru a amplifica în mod artificial gustul de sare, ca parte a eforturilor de reducere a nivelului de sodiu din mâncărurile populare

SHARE

Cercetătorii au dezvoltat bețișoare care creează în mod artificial gustul de sare, ca parte a eforturilor de reducere a nivelului de sodiu din unele dintre cele mai populare mâncăruri din țară, ceea ce reprezintă o premieră mondială.

Bețișoarele funcționează cu ajutorul stimulării electrice și al unui mini-computer purtat pe brățara celui care mănâncă.

Dispozitivul transmite ionii de sodiu din alimente, prin bețișoare, către gură, unde creează o senzație de sărat, potrivit lui Homei Miyashita, profesor la Universitatea Meiji din Tokyo, al cărui laborator a colaborat cu producătorul de alimente și băuturi Kirin pentru a dezvolta dispozitivul.

Citește și: EXCLUSIV Primarul pro-rus din Chișinău își finanțează proiectele din banii bucureștenilor

Echipa a declarat că va perfecționa prototipul și speră să pună bețișoarele la dispoziția consumatorilor anul viitor.

Ustensilele ar putea găsi un public receptiv în Japonia, unde dieta tradițională tinde să fie bogată în sare din cauza folosirii unor ingrediente precum miso și sosul de soia.

Citește și: Nebunia Ministerului rus al Apărării: „Ucrainenii vor să-și arunce bsericile în aer de Paște”

Bețișoarele folosesc "electricitate foarte slabă - nu suficient pentru a afecta corpul uman - pentru a ajusta funcția ionilor precum clorura de sodiu și glutamatul de sodiu pentru a schimba percepția gustului, făcând ca mâncarea să pară mai puternică sau mai slabă", a precizat Kirin într-un comunicat.

Miyashita și Kirin au declarat că testele clinice efectuate pe persoane care urmează o dietă săracă în sodiu au confirmat că dispozitivul sporește gustul sărat al alimentelor sărace în sodiu de aproximativ 1,5 ori. Aceștia au precizat că participanții cărora li s-a administrat supă miso cu conținut redus de sare au comentat despre îmbunătățirea "bogăției, dulceaței și gustului general" al mâncării.

Consumul ridicat de sare poate contribui la hipertensiunea arterială, care este cea mai mare cauză a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te