Israelul vizează infrastructura petrolieră a Iranului într-un atac devastator. SUA nu aprobă.
Teheranul, care se așteaptă la un atac al Israelului, a amenințat statele din Golf că, dacă permit folosirea bazelor și spațiului aerian pentru un atac împotriva Iranului, „o astfell de mișcare ar atrage un răspuns”, a declarat un înalt oficial iranian.
„Iranul a precizat clar că orice acțiune a unei țări din Golful Persic împotriva Teheranului, fie prin utilizarea spațiului aerian sau a bazelor militare, va fi considerată de către Teheran ca o acțiune întreprinsă de întregul grup, iar Teheranul va răspunde în consecință”, a declarat oficialul iranian.
Israelul vizează infrastructura petrolieră a Iranului într-un atac devastator. SUA nu aprobă
Israelul nu a renunțat la un atac asupra Iranului ca răspuns la cel mai mare atac cu rachete pe care Teheranul l-a întreprins împotriva statului evreu.
Atacul era așteptat la 7 octombrie, dată când Israelul a comemorat atacul terorist al organizației palestiniene Hamas. A fost amânat în ultima clipă, Cabinetul de urgență al Israelului întrunindu-se pentru a analiza o propunere de eliberare a ostaticilor care se află încă în mâinile teroriștilor.
Duminică seara, în ajunul comemorării masacrului Hamas din 7 octombrie, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a convocat o întâlnire neobișnuită pentru a aborda impasul în negocierile pentru eliberarea ostaticilor ținuți în Gaza timp de un an.
Biroul Primului Ministru a raportat că la întâlnire au participat șefi de securitate și coordonatorul persoanelor dispărute, Gal Hirsch, și mai mulți miniștri de guvern. Exista o amenințare că ostaticii, 101, ar fi fost uciși dacă armata israeliană s-ar fi apropiat, așa cum se întâmplase în Tel Sultan ( Rafah) când șase ostatici au fost uciși.
La presiunea populației, Netanyahu a ținut această ședință pentru a încerca eliberarea ostaticilor în loc să atace Iranul, așa cum era de așteptat.
Analiștii militari sunt de părere că Israelul vizează infrastructura petrolieră și militară a Iranului, însă SUA nu aprobă un atac asupra instalațiilor nucleare și petroliere.
O călătorie a ministrului Apărării, Ioav Gallant, în SUA, a fost amânată în urma ultimatumului impus de premierul Benjamin Netanyahu, care a cerut să vorbească el mai întâi cu președintele Joe Biden și să prezinte vizita lui Gallant în fața Cabinetului spre aprobare.
Între timp, autoritățile iraniene iau măsuri de precauție, mutând petrolierele departe de porturile importante.
Bloomberg, analizând imagini din satelit de la TankerTrackers, raportează că tancurile petroliere iraniene de lângă insula Kharg au fost mutate mai departe în Golful Persic în cazul unui atac asupra infrastructurii energetice a țării.
Moment critic pentru comerțul global cu energie
Insula Kharg este cel mai mare centru de tranzit al Iranului, gestionând 90% din exporturile de petrol ale Iranului. O lovitură pe insulă ar putea afecta grav economia deja slăbită a Iranului. Distrugerea porturilor sau a rafinăriilor de petrol, ca cea din Khuzestan, ar putea afecta grav economia.
Insula Kharg din Golful Persic se află la 25 de kilometri în largul coastei Iranului. Locația strategică găzduiește rezervoare masive de stocare operate de National Iranian Oil Company (NIOC) și servește drept centru principal de export de petrol al țării.
Citește și: Israelul, invazie iminentă în Liban. Forțele terestre și navale încep operațiunile
Poziția insulei în Golf o face un punct critic pentru comerțul global cu energie.
Provincia Khuzestan, bogată în petrol, din sud-vestul Iranului, Rafinăria Abadan este cea mai mare instalație petrolieră a Iranului. Cu o capacitate zilnică de procesare de 630.000 de barili, joacă un rol crucial în industria petrolieră a țării. Rafinăria, care a suferit daune grave în timpul războiului Iran-Irak din anii 1980, a fost reparată și readusă în funcțiune.
Citește și: Israelul comemorează un an de la atacurile sângeroase ale Hamas din 7 octombrie: „Lupta continuă”
Producția de gaze naturale a Iranului este centrată în jurul terminalului Asaluyeh din provincia Bushehr. Situată în apropierea zăcământului de gaz South Pars, pe care Iranul îl împarte cu Qatar, instalația este una dintre cele mai mari locații de producție de gaze din țară. Terminalul procesează gaz din zăcământul South Pars pentru uz intern și export.
Rafinăria Isfahan, cu capacitatea zilnică de 375.000 de barili, este vitală pentru a satisface nevoile interne de petrol ale Iranului. În mod similar, rafinăria Bandar Abbas, care procesează zilnic 350.000 de barili, este considerată una dintre cele mai mari rafinării din Iran.
Rafinăria din Teheran, situată la sud de capitala, este critică pentru consumul intern și producția de energie a țării, cu o capacitate zilnică de rafinare de aproximativ 250.000 de barili.
Administrația Biden, abordând potențialele răspunsuri israeliene la atacurile cu rachete ale Iranului de la 1 octombrie, a sugerat ca Israelul să ia în considerare alternative la țintirea câmpurilor petroliere.
Deocamdată, uraganul Milton a suspendat toate călătoriile și discuțiile privind teatrele de operații atât din Orientul Mijlociu, cât și din Ucraina.