Israelul a primit „mama tuturor bombelor” de la SUA. Trump: „Se dezlănțuie iadul în Gaza”.
Hamas a acuzat Israelul că a încălcat acordul de încetare a focului, invocând întârzieri în întoarcerea persoanelor strămutate în nordul Fâșiei Gaza, bombardarea diferitelor zone ale Fâșiei și obstrucționarea ajutorului umanitar. Drept urmare, Hamas a anunțat că nu va elibera următorul lot de ostatici.
Israelul a primit „mama tuturor bombelor” de la SUA. Trump: „Se dezlănțuie iadul în Gaza”
Ca răspuns la decizia Hamas, ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a ordonat IDF să se pregătească pentru orice posibil scenariu în enclavă.
Președintele american, Donald Trump, a intervenit și el, ridicând și mai mult nivelul tensiunilor. El a dat un ultimatum grupării teroriste Hamas că, dacă nu eliberează toți ostaticii rămași pe care îi ține în Gaza până sâmbătă la prânz, „tot iadul va izbucni”.
Adresându-se reporterilor din Biroul Oval, Trump a mai sugerat că ar putea retrage ajutorul SUA pentru Iordania și Egipt dacă acestea refuză să accepte refugiații palestinieni strămutați din Gaza.
Președintele american continuă să susțină un plan controversat de relocare a palestinienilor din Gaza, o propunere care a atras critici pe scară largă din partea liderilor arabi și ai organizațiilor internaționale. Iordania și Egiptul au refuzat categoric planul lui Trump, numindu-l o „epurare totală”.
Israelul primește „mama tuturor bombelor” MOAB, ce ar putea „nivela” Gaza
Presa internațională dezvăluie că SUA au fost de acord să vândă Israelului cele mai puternice bombe din arsenalul său - GBU-43/B MOAB, cunoscută și ca „mama tuturor bombelor” datorită puterii lor enorme.
Cu o greutate de 9,85 tone, dintre care 8,5 tone sunt explozibili, echivalentul în explozie este de 11 tone de TNT, ceea ce o face cea mai puternică muniție non-nucleară din arsenalul SUA, potrivit Defense Express.
Deși s-a presupus că Israelul va folosi aceste bombe pentru a lovi bazele nucleare subterane ale Iranului, cum ar fi uzina subterană de îmbogățire a uraniului de la Fordow, MOAB nu este o bombă spărgătoare de buncăr.
Reprezentantul Special al SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a declarat că nu a găsit până acum nicio confirmare în acest sens.
Scopul principal al bombei GBU-43/B MOAB este distrugerea obiectivelor și a forțelor armate din munți, în special pentru ținte din chei și canioane.
Singurul caz cunoscut de utilizare a acestuia este o lovitură asupra Nangarhar în 2017, în timpul unei operațiuni în Afganistan. Bomba nu a pătruns în grote, ci a explodat lângă intrare, unde erau clădiri folosite de ISIS.
Citește și: Trump insistă asupra anexării Fâșiei Gaza: „O cumpăr și o demolez total. E un teren imobiliar”
Bomba este lansată dintr-un avion MC-130 și nimeni din Israel nu se așteaptă să poată pătrunde până în inima Iranului cu un avion de o asemenea mărime și să se întoarcă cu succes înapoi.
Nici nu poate fi lansată în alt mod, pentru că nu încape sub F-15, care este cel mai puternic avion de luptă al Forțelor Aeriene Israeliene.
MOAB este socotită muniție specifică anti-insurgență. Potrivit surselor disponibile, doar 15 dintre acestea au fost realizate, fiind o muniție unică pentru sarcini unice.
Citește și: De ce vrea Trump Fâșia Gaza? Război pentru exportul de gaze din Mediterana spre Europa
Israelul a primit recent permisiunea de la Statele Unite să achiziționeze bombe pentru avioane: 2.166 de GBU-39/B SDB-I, 2.800 - 250-kg FAB Mk82 cu kituri JDAM și siguranțe, dar nu s-a pomenit nimic de MOAB.
Analiștii militari consideră că este foarte puțin probabil ca Israelul să cumpere sau să primească pur și simplu bombe GBU-43/B MOAB din SUA în contextul loviturilor asupra Iranului.
Dar în Gaza, ar porni într-adevăr iadul.