Iranul, gata să-i trimită Rusiei rachete balistice cu rază lungă de acțiune să atace Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.09.2023 - 11:32
Rachetele balistice iraniene Fateh-110 și Zolfaghar - Foto: Profimedia Images

Iranul ar putea conveni cu Rusia asupra transferului de rachete după expirarea, la 18 octombrie, a Rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care îi interzice astfel de acorduri, potrivit informațiilor publicate de Institutul pentru Studiul Războiului ( ISW ).

SHARE

În ultimele săptămâni, Rusia a recurs la tactica atacurilor masive cu rachete și drone pe întreg teritoriul Ucrainei.

Țintele atacului au fost în principal instalații de infrastructură energetică, ceea ce ar putea deveni o mare problemă. Mai ales în condițiile de frig care se apropie.

Iranul, gata să-i trimită Rusiei rachete balistice cu rază lungă de acțiune să atace Ucraina

Amploarea atacurilor din cer din octombrie nu poate fi comparată decât cu faza inițială a unui război la scară largă. Astfel de acțiuni ale Moscovei au forțat Kievul să se adreseze partenerilor occidentali cu solicitarea de a accelera furnizarea și de a extinde gama de sisteme de apărare aeriană pentru protecția orașelor ucrainene și a instalațiilor importante de infrastructură critică. 

Atacurile au declanșat o nouă rundă de dezbateri în rândul experților militari cu privire la numărul de rachete de care dispune Rusia.

Citește și: Rușii fac stocuri de drone și rachete pentru „la iarnă”. Vor să „înghețe” populația Ucrainei

Potrivit ministrului apărării Oleksiy Reznikov, de la începutul războiului de amploare, Rusia a folosit două treimi din arsenalul său de rachete de înaltă precizie - la 14 octombrie, mai avea aproximativ 609 din cele 1.844 de astfel de muniții. 

Iranul ar putea da Rusiei rachetele balistice Fateh-110 și Zolfaghar

Rapoartele serviciilor secrete ucrainene și israeliene indică faptul că Rusia încearcă să achiziționeze rachete balistice iraniene Fateh-110 și Zolfaghar, ambele cu o rază de acțiune de 300 de kilometri sau mai mult.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat standul Iranului la o expoziție militară de la Moscova în luna august, unde oficialii iranieni i-au arătat diverse sisteme de rachete iraniene, inclusiv Zolfaghar.

Citește și: VIDEO Portul din Odesa, puternic avariat în atacul rusesc cu drone și rachete Kalibr

La 19 septembrie, Shoigu a vizitat Teheranul pentru a discuta despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul apărării și militar cu Iranul. 

Comandantul Forțelor Aerospațiale IRGC, generalul de brigadă Amir Ali Haji Zadeh, l-a condus pe Șoigu într-un tur al arsenalului iranian de drone, rachete și apărare aeriană la sediul central al Forțelor Aerospațiale IRGC din Teheran, la 20 septembrie.

Șoigu a discutat, de asemenea, cu ministrul iranian al apărării, generalul de brigadă Mohammad Reza Ashtiani, despre expirarea restricțiilor privind rachetele din Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te