Între 600.000 și 1 milion de ruși au fugit din țară ca să nu fie trimiși de Putin la război

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.10.2022 - 18:21
Rușii nu vor să asculte ordinele lui Putin- Foto: Ukrinform.ua

În cele două săptămâni de la anunțul mobilizării, din Federația Rusă au plecat de la 600.000 la 1 milion de oameni, a scris ediția rusească a Forbes, preluată de Ukrinform.

SHARE

„Aproape 1 milion de oameni au părăsit Rusia de la începutul mobilizării”, a precizat o sursă familiarizată cu estimările Kremlinului. O altă sursă din Administrația președintelui Federației Ruse a clarificat că este vorba despre 600-700.000 de ruși. Calculul este complicat de faptul că este imposibil de înțeles cine pleacă din țară fugind de mobilizare și cine pleacă pentru turism sau în alte scopuri.

Imediat după anunțul mobilizării din 21 septembrie s-au format cozi la punctele de trecere a frontierei ruse. Cel mai faimos este la punctul de control Verkhnii Lars de la granița ruso-georgiană, unde oamenii au stat la coadă timp de 4-5 zile, adesea fără mâncare sau apă. Acolo a fost organizată o stație mobilă a Comisariatului Militar Rus. Pe 3 octombrie, au fost informații că blocajul de la graniță a fost rezolvat, mașinile trec în voie.

Pe 4 octombrie, șeful Ministerului Afacerilor Interne al Kazahstanului, Marat Akhmetzhanov, a anunțat că din 21 septembrie au intrat în țară 200.000 de cetățeni ruși. Mai mult, în această perioadă, 147.000 de ruși au părăsit țara.

Pe 27 septembrie, Ministerul Afacerilor Interne al Georgiei a raportat că 53.000 de ruși au sosit în țară în cursul săptămânii, în timp ce 10.000 de persoane trec granița în fiecare zi, ceea ce este cu 40-45% mai mult decât înainte de 21 septembrie.

În aceeași primă săptămână, 66.000 de ruși au intrat în UE, cu 30% mai mult decât înainte de anunțul mobilizării, potrivit agenției de frontieră a UE Frontex. Agenția a raportat că majoritatea au intrat prin punctele de control finlandeze și estoniene.

Citește și: #2022 NEWSWEEK SUMMIT DE ENERGIE. Popescu: „Dorim ca în această iarnă să nu mai importăm gaz rusesc”

Pe 30 septembrie, ambasadorul Rusiei la Helsinki, Pavlo Kuznetsov, a declarat că, după 21 septembrie, aproximativ 60.000 de ruși au intrat în Finlanda, dintre care 80% tranzitează spre alte țări europene. Kuznețov a subliniat că nu se știe cu exactitate câți dintre cei care pleacă invocă mobilizarea parțială, însă, potrivit serviciului de migrație, aproximativ 100 de persoane au solicitat azil.

La începutul lunii septembrie, chiar înainte de anunțarea mobilizării, Rosstat a raportat că 419.000 de persoane au părăsit Rusia de la începutul anului, adică de două ori mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. În general, fluxul de migrație a fost de 96.000 față de o creștere de 114.000 în 2021.

Citește și: PNL, nemulțumit de primarul Capitalei Nicușor Dan. Rareș Bogdan: „Mi se pare că este haotic”

După cum a raportat, pe 21 septembrie, președintele rus Putin a semnat un decret de mobilizare. Autoritățile îl numesc parțial: se precizează că până la 300.000 de persoane cu statut de rezervist vor fi trimise în armată. Cu toate acestea, numărul proiectului preconizat nu este dezvăluit în partea deschisă a decretului. Mass-media rusă în exil a susținut că aproximativ un milion de oameni ar putea fi trimiși la război.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te