Intră în fabricație super-bombardierul B-21 Raider care sperie Rusia. Costă 203 miliarde de dolari

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 25.09.2024 - 13:20
Intră în fabricație super-bombardierul B-21 Raider care sperie Rusia. Costă 203 miliarde de dolari  - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Intră în fabricație super-bombardierul B-21 Raider care sperie Rusia. Costă 203 miliarde de dolari - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Testele de zbor cu bombardierului stealth B-21 Raider al US Air Force sunt în plină desfășurare, raportează oficialii, iar acum se va intra în faza de producție a aparatului care este conceput pentru a deveni coloana vertebrală a capacităților de atac strategic ale SUA.

SHARE

Testele de zbor cu bombardierului stealth B-21 Raider al US Air Force sunt în plină desfășurare, raportează oficialii, iar acum se va intra în faza de producție a aparatului care este conceput pentru a deveni coloana vertebrală a capacităților de atac strategic ale SUA, conform defenseone.com..

„Începem cu adevărat să creăm o cadență destul de mare (a testelor-n.red.). De fapt, suntem capabili să generăm două zboruri de testare, uneori, într-o săptămână, ceea ce, dacă te gândești la cât de departe suntem, este grozav”, a spus Tom Jones, președintele Northrop Aeronautics Systems.

Citește și:  SUA anunță unde vor fi bazele avioanelor nucleare B-21 Raider. Rusia și China, vizate

Între timp, Northrop a început deja producția de astfel de avioane. Compania a primit undă verde pentru producția inițială la scară redusă după ce B-21 a efectuat primul său zbor în noiembrie. Forțele Aeriene intenționează să cumpere cel puțin 100 de B-21 Raider pentru a-și înlocui bombardierele B-1 și B-2.

Odată ce Raider-ul va intra în serviciu, va merge mai întâi la Baza Forțelor Aeriene Ellsworth. Serviciul a anunțat recent a doua și a treia bază de operare pentru B-21: Whiteman Air Force Base din Missouri și Dyess Air Force Base din Texas.

Intră în fabricație super-bombardierul B-21 Raider care sperie Rusia. Costă 203 miliarde de dolari

Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu mai bine de un an de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.

Potrivit reprezentanților constructorului, avionul prezintă de asemenea o „arhitectură deschisă”, ceea ce îi permite să se adapteze uşor la viitoarele progrese tehnologice. „Arhitectura sa deschisă” permite în special „integrarea viitoare a unor software-uri” capabile să-i amelioreze performanţele, în special autonomia sa, „pentru ca avionul să nu devină depăşit rapid”.

În principiu, deși seamănă oarecum cu B-2 Spirit, B-21 Raider este cu totul un alt avion. „Modul în care funcționează este extrem de avansat în comparație cu B-2, deoarece tehnologia a evoluat atât de mult în ceea ce privește capacitatea de încorporare a software-ului”, a declarat cu ceva timp în urmă Kathy Warden, director executiv al Northrop Grumman.

Va pensiona B-52 Stratofortress

B-21 Raider va intra în serviciul US Air Force în următorii ani, pentru ca din 2026 să fie operate, în primă fază, în paralel cu vechile bombardiere B-1 Lancer, B-2 Spirit și Boeing B-52 Stratofortress, pe care în final le va „pensiona”. Pentru fabricarea și exploatarea a 100 de astfel de aparate timp de 30 de ani, Pentagonul va achita peste 203 miliarde de dolari. Producătorul susține că noul bombardier va fi capabil „să penetreze apărarea antiaeriană a inamicului și să lovească ținte oriunde în lume”.

Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

De precizat că numele „Raider” este inspirat dintr-un raid efectuat de colonelul James Doolittle pentru a bombarda Tokyo în 1942, prima lovitură americană asupra teritoriului japonez în cel de-Al Doilea Război Mondial după Pearl Harbor.

Citește și: 2.100.000.000 $ costă bombardierul nuclear invizibil american care tocmai a stabilit un record

B-21 Raider este astfel pregătit să devină o componentă-cheie a arsenalului strategic al SUA, capabil să opereze în cele mai complexe medii, asigurând în același timp securitatea națională și internațională.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te