Trump, despre retragerea SUA din NATO: ”Aș putea, dar nu este necesar”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.07.2018 - 21:26

Motivul pentru care președintele SUA, Donald Trump, și-a anulat întrevederile bilaterale de joi, inclusiv pe cea cu omologul său român, Klaus Iohannis, este blocajul din interiorul Alianței pe tema contribuțiilor financiare ale statelor-membre.

SHARE

UPDATE 18.00. NATO solicită Rusiei, în Declarația finală a Summitului de la Bruxelles, să-și retragă trupele din Republica Moldova și ”să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluționare” a situației din Transnistria. Este pentru prima dată când liderii Alianței Nord-Atlantice au o astfel de poziție tranșantă față de Moscova, ei afirmându-și și ”sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova în cadrul granițelor acestora recunoscute pe plan internațional.”  Acum trei săptămâni, ONU a adoptat o rezoluție similară. 

UPDATE 15.10. ”România a obţinut două lucruri foarte importante la Summitul NATO de la Bruxelles: un centru de comandă operaţional şi îmbunătăţirea statutului brigăzii multinaţionale”, a declarat președintele Klaus Iohannis. "Încă din 2016 de la Summitul de la Varşovia noi am încercat să consolidăm Flancul estic, împreună cu celelate țări din regiune (...) Am obţinut două lucru foarte importante: un centru comandă de trei stele - un centru de comandă operaţional (...) Am obţinut și o îmbunătăţire a statutului brigăzii multinaţionale pe care am înfiinţat-o, care a căpătat un statut permanent", a precizat șeful statului.  

Președintele român a susținut poziția adoptată de omologul său american, Donald Trump, în discuțiile cu aliații din NATO. "Nu există un conflict, există o discuţie şi aceste chestiuni pot să spun că au fost aduse în discuţie de preşedintele Trump. Preşedintele Trump nu a iniţiat un conflict, a spus lucrurilor pe nume. NATO este unită, unică, cea mai puternică alianţă care a existat pe Pământ, dar împreună ne-am angajat să cheltuim un pic mai mult ca să facem NATO şi mai puternică".

UPDATE 15.00. Preşedintele francez Emmanuel Macron susține că ţara sa va atinge,  în  2024, ţinta  de alocare a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. El a precizat, însă că, în interiorul Alianţei coeziunea este posibilă doar dacă povara financiară este împărţită ''echitabil'', transmite Reuters. Franța contribuie în prezent la bugetul NATO cu doar 1,8% din PIB. 

UPDATE 14.50. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel,  a declarat că aliații din NATO au avut o ''discuţie foarte serioasă'' despre împărţirea cheltuielilor destinate apărării colective. Ea nu a confirmat dacă Donald Trump a ameninţat că SUA vor merge pe cont propriu, în cazul în care ceilalți membri ai Alianței Nord- Atlantice nu-și vor onora obligațiile financiare. ''Pot doar să rezum care este rezultatul: un angajament clar al tuturor faţă de NATO şi o disponibilitate clară a tuturor de a contribui în faţa situaţiilor de securitate schimbătoare'', a spus cancelarul german. Merkel a confirmat că liderul de la Casa Albă a cerut ca împărţirea cheltuielilor să se modifice în cadrul Alianţei. ”Am spus foarte clar, alţii au spus şi ei foarte clar că ne aflăm pe acest drum'', a punctat Merkel. 

UPDATE 14.30. Donald Trump îl consideră pe Vladimir Putin un ”competitor”. ”Nu e dușmanul meu. E un prieten? Nu, nu îl știu atât de bine. Sper că ne vom înțelege bine, dar în cele din urmă e un competitor, eu reprezint SUA, el reprezintă Rusia. Nu e o chestiune de dușmani sau prieteni. Sper ca într-o zi să fim prieteni”, a spus președintele SUA. El a fost întrebat de jurnaliștii prezenți la Summitul NATO de la Bruxelles dacă președintele Rusiei este o amenințare de securitate pentru Europa: ”Nu vrem să fie și de aceasta avem NATO și cel mai mare buget pentru Apărare în SUA. Vrem pace în toată lumea, acesta este scopul meu numărul 1”, a răspuns Trump.

UPDATE 14.15. Preşedintele SUA a afirmat că angajamentul SUA faţă de NATO ''rămâne foarte puternic”. ”NATO este mult mai puternică acum decât cu două zile în urmă", a decretat Donald Trump, la finalul sesiunii de urgenţă, convocate la iniţiativa sa, pentru a discuta despre contribuțiile statelor- membre la bugetul apărării colective. El a calificat această reuniune extrem de tensionată drept "fantastică" şi dominată de un "puternic spirit colegial".
Președintele american s-a declarat "foarte, foarte mulţumit" deoarece aliații SUA au promis să-şi majoreze "substanţial" bugetele apărării, până la niveluri "nemaiîntâlnite", care vor depăși 2% din PIB. "După atingerea obiectivului de 2%, vom începe să discutăm despre creşterea acestui prag. 4% este cifra potrivită", a spus Trump. "Cred în NATO", a conchis el. 


UPDATE 13.30. Președintele SUA a refuzat, într-o conferință de presă, să precizeze dacă i-a amenințat pe aliați că va retrage SUA din NATO. Întrebat fiind dacă ar putea lua această decizie fără aprobarea Congresului american, Trump a răspuns: „Cred că probabil aș putea, dar acest lucru nu este necesar”.


Potrivit Reuters, în cursul dimineții de joi, Donald Trump a criticat practicile comerciale ale țărilor din UE față de America și i-a acuzat din nou pe aliații din NATO că nu cheltuie suficient cu apărarea colectivă, solicitându-le să majoreze sumele alocate în cel mai scurt timp.  Pe Twitter, liderul de la Casa Albă a apreciat că alocările bugetare ar trebui să ajungă în final la 4% din PIB. 

El  indicat explicit la Germania, Spania și Belgia, într-o sesiune extraordinară cu ușile închise a Summitului NATO de la Bruxelles, pe care Trump a solicitat-o și pe care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat-o.

Potrivit agendei Summitului NATO, în cursul dimineții de joi trebuia să aibă loc reuniunea Consiliului Nord Atlantic la nivel de șefi de state și de guverne cu Georgia și Ucraina, însă liderii NATO le-au cerut reprezentanților celor două țări să părăsească sala, pentru o sesiune neprogramată la care participă doar aliații. 

Agențiile de presă din Germania și Belgia, țări nominalizate de Donald Trump,  au publicat informația că președintele SUA ar fi amenințat cu ieșirea din NATO, însă ea a fost negată de sursele citate de Reuters.

Tensiunea a rămas la cote înalte 

Potrivit AFP, preşedintele SUA a reluat joi, în a doua zi a Summitului NATO, criticile la adresa Germaniei şi a făcut un apel la dublarea cheltuielilor pentru apărare ale ţărilor membre ale NATO. 

Asta după ce, cu o zi înainte, Trump a scris pe Twitter: ''Germania a început să-i plătească Rusiei, ţară de care vrea să fie protejată, miliarde de dolari pentru necesarul său de energie provenind dintr-un nou gazoduct ce are ca sursă Rusia. Este inacceptabil!''. Ulterior, Donald Trump a avut o întrevedere bilaterală cu Angela Merkel și părea că liderii celor două țări au depășit toate divergențele. De altfel Trump a precizat că se află în ”relații foarte bune cu cancelarul Germaniei.   

----------------

Foto: Guliver/ Getty Images

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te