Incendiu violent într-o tabără de refugiați din insula grecească Samos

DE Edi Neagu | 20.09.2021 - 08:29
Incendiu violent pe insula Samos din Grecia. FOTO: Facebook

Potrivit autorităților elene, incendiul era sub control, iar viețile refugiaților nu erau în pericol.

SHARE

Un incendiu important care a izbucnit duminică seară în tabăra de migranţi de la porţile oraşului Vathy de pe insula greacă Samos era sub control la lăsarea nopţii, a anunţat Ministerul grec pentru migraţie, notează AFP.

"Nu există niciun pericol pentru cei care se află în continuare acolo, deoarece incendiul s-a declanşat în barăcile abandonate din partea de vest a taberei", a adăugat ministerul într-un comunicat.

Mai devreme, primarul din Samos, Girgos Stantzos, declarase pentru AFP că tabăra a fost complet evacuată de ocupanţii săi. Numeroşi migranţi s-au adunat într-un parking lângă tabără, unde mai mulţi copii plângeau, a constatat o echipă a agenţiei France Presse.

CITEȘTE ȘI: Deputatul care vrea să conducă țara cu Biblia: două doctorate, 7 terenuri, 110.000 € dați împrumut

Potrivit ministerului, toţi solicitanţii de azil au fost transportaţi pe acest teren viran de lângă intrarea în tabără şi vor fi transferaţi luni într-o nouă structură inaugurată sâmbătă. Sursele au informat că zece minori neînsoţiţi au fost conduşi în noua tabără duminică seară.

Pe insula Samos din Marea Egee, în apropierea coastelor Turciei, barăcile de lângă Vathy găzduiau aproximativ 7.000 de solicitanţi de azil în vârf între 2015 şi 2016, pentru o capacitate iniţială de 680 de persoane.

CITEȘTE ȘI: FOTO Cătălin Botezatu a făcut-o praf pe Andreea Marin: Ieftin, obosit. Daniela Crudu e mai bine

Circa 300 de migranţi care locuiau acolo la sfârşitul săptămânii în condiţii insalubre au fost de acord să fie transferaţi în noul centru "închis cu acces controlat", unde trebuie să se prezinte luni, potrivit ministerului.

Potrivit presei locale, migranţii vor avea voie să părăsească tabăra între orele 08.00 şi 20.00 zilnic, cu excepţia celor cărora li s-au respins cererile de azil şi care vor fi returnaţi în Turcia în baza acordului semnat de UE cu Ankara.

În septembrie 2020, tabăra insalubră din Moria, de pe insula Lesbos, a fost distrusă de mai multe incendii, declanşate, potrivit autorităţilor, de refugiaţi furioşi, lăsând în jur de 12.700 de refugiaţi fără adăpost, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.