În războiul Israelului din Orientul Mijlociu, Ucraina pierde finanțare și arme. E mâna lui Putin?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.10.2023 - 09:24
În războiul Israelului din Orientul Mijlociu, Ucraina pierde finanțare și arme - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

În războiul Israelului din Orientul Mijlociu, Ucraina pierde finanțare și arme. Mâna lui Putin? Thomas Friedman de la The New York Times arată că războiul declanșat în Orientul Mijlociu va lovi și Ucraina.

SHARE

În războiul Israelului din Orientul Mijlociu, Ucraina pierde finanțare și arme. Mâna lui Putin?

Granița Gaza-Israel are o lungime de doar 60 de kilometri, dar undele de șoc pe care le va declanșa acest război nu numai că vor împinge Israelul și palestinienii din Gaza în tulburări nemaiîntâlnite, ci vor lovi și Ucraina și Arabia Saudită și, cel mai probabil, Iranul, scrie Friedman. 

În războiul Israelului din Orientul Mijlociu, Ucraina pierde finanțare și arme. Mâna lui Putin?

Orice război prelungit Israel-Hamas ar putea deturna mai multe echipamente militare americane necesare Kievului către Tel Aviv și va face imposibil acordul de normalizare dintre Arabia Saudită și Israel, cel puțin deocamdată.

Citește și: VIDEO Israelul s-a declarat în stare de război cu „oricare” inamic. Atacă Gaza și sudul Libanului

Și războiul se va prelungi pentru că tot ceea ce va face armata israeliană în Gaza de acum înainte va fi condiționat de impactul pe care l-ar putea avea asupra vieții ostaticilor civili, cei mai mulți oameni în vârstă, femei, copii, răpiți din zonele de graniță și duși în Gaza.

Și dacă se dovedește că Iranul a încurajat atacul Hamas pentru a distruge acel acord israelo-saudit, tensiunile între Israel și Iran și reprezentantul libanez al Teheranului, Hezbollah, vor crește până în pragul conflictului militar.

Citește și: VIDEO 50 de ani de la războiul de Yom Kippur, Israelul din nou atacat. Risc extrem de război nuclear

Hezbollah deja a efectuat atacuri asupra Israelului, iar un înalt oficial al grupării teroriste palestiniene Hamas a declarat că Iranul „a ajutat” la atacul surpriză.

Tensiuni vor apărea și între Arabia Saudită și Iran, generând un moment incredibil de periculos pe mai multe fronturi, potrivit nytimes.com.

Ucraina se confrunta deja cu probleme în Guvernul SUA, unde parlamentari republicani se pronunță împotriva oricărui ajutor economic și militar suplimentar pentru Kiev.

Dacă Israelul este pe cale să invadeze Gaza și să se angajeze într-un război lung în Liban și posibil și Iran, Ucraina va fi la concurență cu Tel Aviv pentru rachete Patriot, obuze de artilerie de 155 de milimetri și alt armament de bază de care are nevoie disperată pentru a lupta cu rușii.

Vladimir Putin: „Ucraina rămâne fără muniție într-o săptămână”

Vladimir Putin a avut o observație săptămâna trecută, în stațiunea Soci, când a spus că Ucraina este susținută de „donațiile de mai multe miliarde care vin în fiecare lună. Imaginați-vă că ajutorul se oprește mâine. Ucraina va trăi doar o săptămână și va rămâne fără muniție”.

Specialiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) atrage atenția că Kremlinul va folosi atacul Hamas asupra Israelului pentru a provoca reducerea sprijinului SUA și a Occidentului față de Ucraina, potrivit pravda.com.ua.

Kremlinul a intensificat mai multe operațiuni de informare după atacurile Hamas din Israel din 7 octombrie, acuzând în primul rând Occidentul că neglijează conflictele din Orientul Mijlociu în favoarea sprijinirii Ucrainei.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că Statele Unite și aliații săi ar trebui să fie „ocupați” cu lucrările la o „un acord palestino-israelian” și nu să „intervină” în afacerile Rusiei și să ofere ajutor militar Ucrainei.

Experții ISW spun că aceste „narațiuni” ale Kremlinului sunt destinate publicului occidental pentru a-l întoarce împotriva sprijinului militar pentru Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te