În ce colonie sinistră l-a băgat Putin pe opozantul Aleksei Navalnîi. Drumul a durat 20 de zile

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 26.12.2023 - 16:14
Aleksei Navalnîi, opozant al lui Vladimir Putin, a fost arestat în septembrie 2018 Foto: profimediaimages.ro

Deplasarea până la noul său loc de detenţie, care a durat 20 de zile, a fost "destul de obositoare", a declarat Aleksei Navalnîi pe X (fostă Twitter).

SHARE

Opozantul rus întemniţat, Aleksei Navalnîi, ai cărui apropiaţi au rămas fără veşti timp de câteva săptămâni, a asigurat marţi pe reţelele sociale că este "bine" după ce a fost transferat într-o colonie penitenciară din Arctica rusă, relatează France Presse.

Deplasarea până la noul său loc de detenţie, care a durat 20 de zile, a fost "destul de obositoare", a declarat Aleksei Navalnîi pe X (fostă Twitter), conform Agerpres.

În ce colonie sinistră l-a băgat Putin pe opozantul Aleksei Navalnîi. Drumul a durat 20 de zile

"Dar sunt într-o stare de spirit bună, ca Moş Crăciun", a adăugat Aleksei Navalnîi, referindu-se la "barba" care i-a crescut în timpul acestei lungi călătorii, precum şi la noile haine de iarnă adaptate la temperaturile polare.

Citește și: Vladimir Putin rămâne „stăpânul” Kremlinului cel puțin până în 2030. „Decizia a fost luată”

"Oricum, să nu vă faceţi griji pentru mine. Sunt bine. Sunt liniştit că am ajuns în sfârşit", a spus el.

Apropiaţii săi au anunţat luni că i-au găsit urma într-o colonie penitenciară din Harp, în districtul autonom Iamalo-Neneţki, o regiune îndepărtată din nordul Rusiei. El se află dincolo de Cercul Arctic şi acolo sunt situate mai multe colonii penitenciare.

Citește și: Opozantul rus, Alexei Navalnîi, este chinuit cu acelaşi discurs repetitiv al lui Vladimir Putin

Carismaticul militant anticorupţie şi inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru "extremism". El a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea în Rusia din convalescenţă în Germania pentru o otrăvire pe care o atribuie Kremlinului, aminteşte AFP.

El a dispărut la începutul lunii decembrie din colonia penitenciară din regiunea Vladimir, la 250 de kilometri est de Moscova, unde era deţinut până atunci, ceea ce înseamnă că probabil a fost transferat.

Nu credea că va mai fi găsit

Navalnîi a spus că a ajuns în noua colonie penitenciară sâmbătă seară, la sfârşitul unei călătorii discrete şi "pe un itinerar atât de ciudat", încât nu credea că va fi găsit de cei dragi înainte de jumătatea lunii ianuarie.

"De aceea am fost surprins când s-a deschis uşa celulei ieri şi mi s-a spus: +un avocat este aici pentru tine+", a povestit el, declarându-se recunoscător pentru "sprijinul" exprimat.

În Occident, dispariţia sa a provocat îngrijorare care nu a fost în întregime atenuată de reapariţia într-o regiune foarte îndepărtată.

Statele Unite s-au declarat luni "profund îngrijorate" de "condiţiile de detenţie" ale lui Aleksei Navalnîi, cerând eliberarea sa.

Potrivit unuia dintre colaboratorii apropiaţi ai opozantului, Ivan Jdanov, el este deţinut în "una dintre cele mai nordice şi mai îndepărtate colonii" penitenciare ale Rusiei, unde condiţiile sunt "dificile".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te