Ilia Iaşin, prizonier rus eliberat, spune că vrea să-i educe pe ruşi contra propagandei lui Putin

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.08.2024 - 21:26
Ilia Iaşin, prizonier rus eliberat, spune că vrea să-i educe pe ruşi contra propagandei lui Putin - Foto: Profimedia Images
Ilia Iaşin, prizonier rus eliberat, spune că vrea să-i educe pe ruşi contra propagandei lui Putin - Foto: Profimedia Images

Ilia Iaşin, prizonier rus eliberat, spune că vrea să-i educe pe ruşi contra propagandei lui Putin. Politicianul rus de opoziție Ilia Iaşin a spus că întoarcerea rușilor împotriva războiului din Ucraina va fi scopul lui, acum.

SHARE

Ilia Iaşin, prizonier rus eliberat, spune că vrea să-i educe pe ruşi contra propagandei lui Putin. Politicianul rus de opoziție Ilia Iaşin a spus că întoarcerea rușilor împotriva războiului din Ucraina va fi scopul lui, acum, că este în libertate.

Eliberat din închisoare săptămâna trecută, ca parte a celui mai mare schimb de prizonieri de la războiul rece dintre Moscova și Occident, Iaşin a vorbit pentru presa occidentală.

Ilia Iaşin, prizonier rus eliberat, spune că vrea să-i educe pe ruşi contra propagandei lui Putin

„Vreau să le explic concetățenilor mei din Rusia că acest război este o tragedie nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Rusia”, a spus Iaşin, într-un interviu, la Berlin. „Atâta timp cât Putin va simți sprijinul populației, se va simți încrezător”, a afirmat acesta.

Ilia Iaşin, care a fost eliberat în Germania, s-a adresat unui miting de peste 1.000 de susținători, într-un parc din Berlin, implorându-i pe colegii lui aflaţi în exil – mulți dintre ei părăsesc Rusia, de la invazia pe scară largă a Ucrainei, din februarie 2022 – să încerce să-i influențeze pe prietenii și familia lor, care au rămas în țară.

Citeşte şi: Cine sunt deținuții eliberați la schimb pe care i-a cerut Putin? Spioni, asasini, hackeri

„Dacă puteți găsi puterea și dorința, vă rugăm să vă implicați într-o educație împotriva războiului”, a spus el mulțimii. 

„Încercați să vă întoarceți în Rusia cel puțin în gândurile și comunicările voastre, pentru că oamenii noștri sunt acolo și trebuie să vorbim cu ei, trebuie să-i scoatem din lumea propagandei pro-Putin”.

A doua zi, a dat un interviu pentru The Guardian, într-o cafenea din apropierea hotelului din Berlin care îi servește acum drept bază temporară de acţiune. A recunoscut că este încă oarecum dezorientat, la o săptămână după schimbul care i-a dat pe neașteptat libertatea.

Citeşte şi: VIDEO Văduva lui Navalnîi: „Soțul meu a fost torturat la ordinul monstrului care conduce Kremlinul”

În urmă cu două săptămâni, era încă într-o celulă de închisoare din Rusia, la doi ani după o condamnare de opt ani și jumătate: El este încă impresionat de tranziția bruscă și dramatică prin care a trecut.

„Sper că săptămâna viitoare voi putea să-mi găsesc un apartament, să mă mut din hotel și să despachetez unele dintre lucrurile pe care mama mi le-a adus de la Moscova.

Trebuie să mă orientez, să îmi amintesc cum să mănânc micul dejun, să mă gândesc unde să merg la plimbare, cum să folosesc transportul public. Totul este nou, am nevoie de timp să mă adaptez”, a spus el.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te