Iarna în Războiul din Ucraina: Incapabilă militar, Rusia își pune speranțele în slăbiciunile noastre

DE Ovidiu Nahoi | Actualizat: 06.11.2022 - 18:01
Vladimir Putin - FOTO: Profimedia

După ce Rusia nu și-a atins obiectivele militare și politice în lunile care au trecut de la declanșarea invaziei, iarna ce se apropie ar putea genera o dinamică nouă în conflict. Vladimir Putin își pune speranțe mai ales în ceea ce s-ar putea întâmpla în spatele frontului.

SHARE

Mobilizarea decretată de Putin, oficial parțială, în realitate, la scară largă, a avut ca scop obținerea unei ralieri mai puternice a societății ruse în jurul conducătorului, după luni întregi în care mersul prost al războiului nu mai putea fi ascuns de propagandă. Un alt obiectiv a fost trecerea unei părți a economiei pe picior de război, pentru furnizarea pe front a echipamentelor care au lipsit atât de mult în primele luni ale războiului.

Un prim efect al mobilizării a fost însă conștientizarea în rândul populației ruse a realității dure a războiului. ”Operațiunea” din Ucraina înceta să mai fie un simplu show mediatic privit de pe canapea. Într-o țară în care protestele publice sunt rare și represiunea extrem de violentă, varianta cea mai la îndemână pentru manifestarea opoziției s-a dovedit a fi fuga din țară - potrivit rapoartelor guvernelor occidentale, circa un milion de cetățeni ar fi părăsit Rusia de la decretarea mobilizării.

În ce-i privește pe cei mobilizați totuși, rolul lor ar fi să contribuie la prelungirea conflictului în lunile de iarnă. Putin speră că timpul va juca în favoarea sa și că va ieși în avantaj din prelungirea conflictului.

Rusia speră ca, pe parcursul iernii, să poată menține cel puțin zonele din Ucraina pe care le controlează acum, dacă nu chiar să obțină mici câștiguri.

Negocierile, în acest moment, sunt foarte puțin probabile, spune un diplomat de rang înalt de la București. Cu cât se află într-o situație mai dificilă, cu atât Rusia se dovedește mai înverșunată. În discursul lor, rușii vor menționa deschiderea spre dialog, dar aceasta este doar o perdea de fum, spune diplomatul. Pe de altă parte, Ucraina nu va accepta un tratat de pace prin care să cedeze teritorii Federației Ruse. Perspectivele păcii sunt, așadar, aproape inexistente pe parcursul iernii.

Operațiuni înghețate

Dar ce se va putea întâmpla? Un militar român de rang înalt, familiarizat cu evoluția conflictului, spune că este de așteptat o scădere a ritmului operațional, pe perioada iernii.

Până la începutul lunii noiembrie, rușii ar fi reușit să mobilizeze circa 200.000 de persoane. Dintre acești recruți, circa 15.000 ar fi fost trimiși în Crimeea, probabil pentru a ajutam în final, la fixarea frontului în regiunea Herson. Bătălia pentru acest oraș, pe care Ucraina n-a ascuns că vrea să-l smulgă din mâinile invadatorilor, are o importanță simbolică extraordinară. Pierderea orașului ar fi o adevărată rușine pentru Kremlin.

Militarul român de rang înalt spune că, în ciuda unei încetiniri a ritmului războiului, dictată de rigorile sezonului rece, Ucraina își propune să continue contraofensiva. În acest scop, Kievul constituie trei corpuri de armată, antrenate și echipate la standarde occidentale. Potrivit sursei militare, scenariile plauzibile pentru această iarnă sunt o înghețare a frontului aproximativ la liniile actuale sau un succes ucrainean în Harkov și Herson.

Rusia va continua să atace infrastructurile critice ucrainene. Vor fi vizate capacitățile energetice dar, foarte probabil, și rezervele de apă. Pentru atingerea acestor obiective, Rusia continuă să primească un sprijin material considerabil din partea regimutilor autoritare aliate – occidentalii spun că au dovezi referitoare la trimiterea de drone de către Iran și de obuze de către Coreea de Nord.

Prin lovirea infrastructurii, rușii caută pur și simplu să le facă viața imposibilă ucrainenilor, pe parcursul iernii. Ei consideră că astfel va apărea o presiune de jos în sus asupra conducerii politice pentru a accepta pacea în condiții avantajoase Rusiei. Deocamdată, această perspectivă nu se întrevede. Ucrainenii se arată deciși să reziste chiar unei ierni infernale. În plus, ajutorul occidental începe să vizeze și repararea infrastructurilor sau furnizarea de echipamente care să-i ajute pe ucraineni să traverseze iarna mai ușor.

Pe de altă parte, armata ucraineană se dovedește capabilă să dea lovituri surprinzătoare și spectaculoase, așa cum a fost distrugerea Podului Kerci sau avarierea flotei militare ruse din Sevastopol, Crimeea. Chiar în situația unei scăderi a intensității luptelor în perioada iernii, ucrainenii vor putea încerca și alte lovituri de acest gen, cu puternic impact psihologic și politic.

Revenirea Rusiei în acordul privind exportul de cereale, după ce se retrăsese ca urmare a atacurilor rusești, a fost văzută de analiști ca un semn că forțele Moscovei nu mai au capacitatea de a impune o blocadă pentru vasele cargo ucrainene. De altfel, trei dintre acestea au plecat din porturile ucrainene chiar înainte ca Rusia să anunțe revenirea în acord. O astfel de interpretare ar putea încuraja Kievul să încerce și alte acțiuni îndrăznețe.

Frontul din spatele frontului

Dar în această iarnă, foarte important va fi frontul din spatele frontului. Obiectivul Rusiei este de a prelungi conflictul în lunile de iarnă și a obține o scădere accentuată a sprijinului pentru Ucraina din partea Occidentului.

Există câteva premise favorabile Rusiei. În primul rând, criza energetică și creșterea generală a prețurilor. În cazul unei ierni grele, nemulțumirile sociale se vor acumula și presiunea asupra decidenților politici va crește. Discursul ”pace cu orice preț contra energie”, promovat de propaganda rusă, se va face auzit tot mai mult.

Citește și: Înalt funcționar european: „Amplele măsuri legate de preţurile la energie nu sunt sustenabile”

Și un aspect important ar putea să se schimbe: până acum, războiul din Ucraina a fost un test de voință pentru politicieni. Aceștia s-au văzut împinși să ia decizii radicale – și poate nu întotdeauna dosite – ca urmare a sprijinului masiv al opiniei publice occidentale pentru Ucraina. În aceste condiții, politicieni altfel favorabili Rusiei au preferat să coboare tonul sau chiar să amuțească cu totul. Pe măsura acumulării problemelor sociale ei vor putea deveni însă și mai vocali. Situația se transformă, treptat, dintr-un test de voință pentru politicieni într-unul de reziliență pentru societăți.

Citește și: ONU trage un semnal de alarmă: Încălzirea globală se accelerează. „Haos climatic”

Un alt element care poate juca în favoarea lui Putin sunt alegerile parțiale din Statele Unite. Speranța Kremlinului este că un viitor Congres dominat de republicani va determina o reducere drastică a sprijinului militar și financiar către Ucraina, care astfel s-ar vedea în situația de a cere negocieri.

În sfârșit, Kremlinul va putea exporta instabilitate în ”spatele frontului”, generând crize în state slabe din Balcani sau Republica Moldova.

Ne putem aștepta, așadar, la o iarnă în care tensiunile nu se vor reduce, chiar dacă glasul armelor se va auzi, poate, ceva mai puțin.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te