Hong Kong: Activistul pro-democraţie Joshua Wong, plasat în arest preventiv

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.11.2020 - 10:07
Foto: ft.com

Activistul pro-democraţie Joshua Wong a fost plasat în arest preventiv de autoritățile din Hong Kong, după ce a pledat vinovat la acuzaţiile de organizare a unei adunări neautorizate, a anunţat purtătorul său de cuvânt, Isaac Cheng, informează AFP.

SHARE

Wong a fost acuzat de ''incitare la participarea în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată'', ''organizare a unei adunări neautorizate'' şi ''participare în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată'', în legătură cu un protest în faţa sediului poliţiei din districtul Wan Chai, în iunie 2019.

El a pledat vinovat la primele două acuzaţii şi riscă o pedeapsă de cel mult cinci ani de închisoare.

Isaac Cheng, fost vicepreşedinte al grupării pro-democraţie Demosisto, a precizat că la acuzaţia de ''participare în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată'' Joshua Wong a pledat nevinovat, adăugând că procurorii nu au oferit nicio probă în instanţă.

Militanţii pro-democraţie Agnes Chow şi Ivan Lam, care au pledat vinovat la acuzaţiile de 'incitare la participarea în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată'' şi ''participare în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată'', vor rămâne de asemenea în arest preventiv până la 2 decembrie, în aşteptarea aceluiaşi proces ca Joshua Wong.

În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis unui număr de 18 activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale, inclusiv lui Joshua Wong. Acesta a fost declarat neeligibil pentru a candida la alegerile de anul trecut, pe motiv că susţinerea autodeterminării Hong Kong-ului a încălcat legislaţia electorală, măsură pe care el a calificat-o la acea vreme drept cenzură politică.

Wong a afirmat că sprijină ideea unui referendum pentru ca oamenii să aibă un cuvânt de spus asupra viitorului fostei concesiuni britanice, dar a precizat că este împotriva independenţei Hong Kong-ului. El a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru ''desconsiderarea autorităţilor judiciare'' după ce a refuzat să părăsească locul protestului în timpul 'Occupy Central', amplele demonstraţii pro-democraţie din 2014 din Hong Kong.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul 'O ţară, două sisteme' inclus în Declaraţia comună sino-britanică din 1984, semnată de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang.

După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.